Nieuwe Schilders

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 29/01/2009 - 15/03/2009

 Appeldoorn

Hagenaar

Heddy-John Appeldoorn
Drie wolven
Olieverf/doek, 300 x 200 cm. (2008)

Jasper Hagenaar
Crossing the River Styx
Acryl/olieverf/doek, 180 x 150 cm. (2008)

Koks

Llobera

Aukje Koks
The Volcano Show
Olieverf/linnen, 30 x 21 cm. (2008)

Pere Llobera
Zonder titel
Olieverf/doek, 100 x 105 cm. (2008) 

 Patiniott

Persson

Micha Patiniott
Mother of Pearl
Olieverf/doek, 90 x 70 cm. (2008)

Malin Persson
Zonder titel
Acryl/satijnlint/doek, 80 x 120 cm. (2008)

 Verhoeven

 

Helen Verhoeven
Event Detail #3
Olieverf/doek, 183 x 152 cm. (2008) 


Schilderijen van acht hedendaagse kunstenaars die in de periode 2006-2007 artists in residence waren op de Rijksakademie. De tentoonstelling Nieuwe Schilders laat zien wat de hedendaagse schilder fascineert, welke onderwerpen hij kiest en waarom hij de schilderkunst nodig heeft om zich uit te drukken.

Ieder jaar wordt maar een klein select groepje kunstenaars tot de Rijksakademie toegelaten. De Rijksakademie is voor kunstenaars een belangrijke opstap naar succes. De tentoonstelling Nieuwe Schilders geeft een beeld van de actuele stand van de schilderkunst.

Helen Verhoeven won dit jaar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. In haar schilderijen presenteert ze de wereld als een toneeldecor. Tegen de achtergrond van een barokke balzaal poseert een groep uitgedoste mensen. Helen Verhoeven toont met details de onderdrukte emoties en spanningen die de groep wil camoufleren.

Jasper Hagenaar reageert met zijn schilderijen op het grote aanbod van beelden uit de media. Op doek brengt hij de beelden terug tot hun essentie zoals hij een boom tot een donkere gestalte reduceert. Zijn werk gaat over kracht, maar ook over mislukking die op de loer licht.

Micha Patiniott schildert “onspectaculaire” onderwerpen, zoals hij zelf zegt. Mensen, dingen en gebeurtenissen die hij ondanks hun alledaagsheid, bijzonder of eigenaardig vindt.

Op de Rijksakademie verving Malin Persson haar figuratieve landschappen voor geometrische abstracte voorstellingen. Nog steeds vormt het landschap het uitgangspunt voor haar werk. In strak geordende kleurvlakken en rechte lijnen geeft ze een beeld van het universele landschap.

Gebeurtenissen uit het alledaagse leven inspireren Pere Llobera. Fragmenten die hem raken vertaalt hij in schetsmatig opgezette schilderijen waarbij hij zijn eigen verbeelding mengt met beelden uit de kunstgeschiedenis.

Heddy-John Appeldoorn schildert een kleurrijke wereld waarin fabeldieren, monsters en vogels vertellen over de duistere kanten van de mens.

De schilderijen van Tala Madani gaan over het gefrustreerde gedrag van mannen uit haar geboorteland Iran. Op provocatieve en humoristische wijze stelt ze vragen aan de orde over de culturele en seksuele identiteit van de hoofdpersonen.

Met haar installaties zoekt Aukje Koks naar de essentie van de schilderkunst. Het vermogen op het platte vlak een driedimensionale wereld te creëren, fascineert Koks en is tevens de aanleiding voor haar schilderijen.

Opening in de galerie van het LUMC door Hans den Hartog Jager, schrijver en kunstcriticus. 

Exposerende kunstenaar(s)

Heddy-John Appeldoorn - Jasper Hagenaar - Aukje Koks - Pere Llobera - Tala Madani - Micha Patiniott - Malin Persson - Helen Verhoeven