Willem Sanders: Portretten 1998-2003

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 11 juni t/m 13 september 2004

The pilosopher

The artist

Willem Sanders
The philosopher (A.H)
olieverf/potlood op papier, 102x72 cm. (1998 - 2003)

Willem Sanders
The artist (E.R)
olieverf/potlood op papier, 102x72 cm. (1998 - 2003)

Overzicht 

 

Willem Sanders
Overzicht
olieverf/potlood op papier, (1998 - 2003)

 

De ruimte is gevuld met alleen maar getekende portretten, volstrekt gelijkvormig op het blad gepositioneerd; alle koppen rusten met de kin op de papierbasis. Verdere overeenkomsten zijn er niet, het zijn de onderlinge verschillen die in het oog springen. Sanders geeft zijn portretten dan weer een markante gelaatskleur, verschaft de haardos een extreme tint of deformeert één of meerdere onderdelen van het portret. Fictie en werkelijkheid gaan naadloos in elkaar over. Soms zijn de koppen van een overrompelend realisme en zelfs natuurgetrouwheid, het meesterschap van Sanders laat toe dat hij alles bespeelt zoals het hem zint. Doel is de kunst van het verleiden in praktijk te brengen, een probleemstelling die voor Willem Sanders even fundamenteel als intrigerend is.
Als geheel bijeengebracht in de galeried ruimte krijgt de wonderlijke stoet individuele portretten bijna Ensor-achtige trekken, waarin de mens als specimen zijn eigenaardigheden breeduit etaleert.

De portretten behoren toe aan vrienden en relaties van de kunstenaar. Het kunnen ook publieke personen zijn, uiteenlopend van een nationaal bekend popidool (Magnet) tot een plaatselijke dakloze in Bergen [Noorwegen] of een in eigen stad geëerde kleermaker tot gerenommeerd wetenschapper [China]. Van journalist van een landelijk dagblad tot een in het kunstcircuit bekend verzamelaar uit Nederland. In de drie periodes waarvan Sanders er twee in een gastatelier verbleef werkte hij aan de reeksen portretten die nu voor het eerst in een overzichtstentoonstelling bij elkaar zijn gebracht. Veel van de tekeningen in deze tentoonstelling zijn in bruikleen gegeven door particuliere verzamelaars en enkele bedrijfscollecties.

Exposerende kunstenaar

Willem Sanders