Hans van der Meer: Hollandse en Vlaamse velden

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 24-9 t/m 13-12-2004

van der Meer 

Hans van der Meer
uit de serie Hollandse velden: Hoogmade
foto, (1996)

23 foto’s en een video van clubduels van voetbalamateurs uit Nederland en België.

Hans van der Meer geniet zowel in Nederland als daarbuiten grote bekendheid en populariteit als fotograaf. Vooral sinds in 1998 zijn boek Hollandse Velden verscheen waarin het Nederlandse amateurvoetbal uit de onderste regionen is vastgelegd. Van der Meer zocht naar voetbal in haar meest rudimentaire vorm; een weiland, 22 spelers, sporadisch een toeschouwer uit familie- of bekendenkring, het omringende landschap.

Het fotografisch beeld wordt enerzijds door de spelers bepaald maar vooral door de grootse landschappelijke setting met slootjes, rijen knotwilgen of populieren en als coulissen een aftandse kantine, boerenschuurtje of rafelige dorpse infrastructuur.
Het tafereel wordt gevormd door de mannelijke spelers veelal van middelbare leeftijd, die in hun spel en postuur allesbehalve lijken op de professionals, zoals de media die in beeld brengen. De foto's tonen de duels tegen andere locale clubs, waarin de mannen hun rol té serieus lijken te nemen en de toeschouwer deze stellingname op humoristische wijze relativeert tot normale proporties.

De tentoonstelling in de galerie van het LUMC sluit aan op een expositie in Portugal te Porto en Braga waar deze tijdens de EK van 2004 te zien was.
Een in 2000 geproduceerde video [29 min] maakt deel uit van de tentoonstelling en wordt vertoond op het scherm in de centrale entree hal van het LUMC.

De tentoonstelling is samengesteld door PARADOX (www.paradox.nl).

Exposerende kunstenaar:

Hans van der Meer