In Between

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 11/9/2008 - 16/11/2008

Campman

Kerstens

Roos Campman
Michele et Vincent
eitempera op linnen, 100 x 80 cm. (2008)

Hendrik Kerstens
Wet
 C-print, 100 x 80 cm. (2002)

Kirkham

Meene

Michael Kirkham
The guitar player
olieverf op doek, 200 x 230 cm. (2005)


Hellen van Meene
Marocco
C-print, 29 x 29 cm. (2006) 

Nollen 

Phaff

Arno Nollen 
Diptiek #5 Moldavië
foto, 220 x 160 cm. (1997) 

Vanessa Jane Phaff
Zonder titel
acryl/linoleumdruk/linnen, 220 x 140 cm. (2004)

Raeven

 Stig

L.A. Raeven
Nature's Choice (ballerina)
C-print, 101 x 101 cm. (2003)   

 Martine Stig
serie: Thaigirls
C-print. 120 x1500 cm (2003) 


Expositie met werk van acht hedendaagse kunstenaars. Wat de kunstenaars bindt, is hun fascinatie voor de belevingswereld van jonge meisjes in de puberteit. In uiteenlopend werk geven zij een beeld van het geworstel, het verlangen en de existentiële twijfel die het leven van een puber beheersen.

Het kind werd in de beeldende kunst lange tijd afgebeeld als een volwassene in miniatuur. Met het verschijnen van het boek ‘Emile où de l’éducation’ (1762) van de Franse Verlichtingsfilosoof Jean-Jacques Rousseau (1712) kwam daar verandering in. Vanaf dat moment werd er onderscheid gemaakt tussen verschillende leeftijdfasen en werd de kindertijd, gevolgd door de puberteit als aparte levensfase beschouwd.

De acht kunstenaars op deze tentoonstelling geven in foto’s, tekeningen en schilderijen een beeld van meisjes in deze verwarrende levensfase. Michael Kirkham brengt in zijn schilderijen en tekeningen de verlammende indolentie in beeld, de eenzaamheid van zijn hoofdpersonen. De jonge meisjes in de schilderijen van Roos Campman zijn verlegen, kwetsbaar en tegelijkertijd uitgedaagd om van alles uit te proberen. Arno Nollen is gefascineerd door de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van zijn modellen. De jonge vrouwen in de schilderijen van Vanessa Jane Phaff zijn boosaardig en opstandig. Ze voelen zich buitenstaanders en zijn vijandig ten opzichte van alles wat hen vreemd is. De meisjes in de foto’s van Hellen van Meene zijn kwetsbaar en tegelijkertijd zelfbewust. Ze ogen onschuldig en onbevangen maar ook is de ontluikende erotiek zichtbaar. In de fotoserie van Martine Stig gaat het om het clichébeeld dat westerse mannen van Thaise meisjes hebben. Stig fotografeerde hiervoor studenten uit de hogere klassen. De meisjes ogen verleidelijk alsof ze met de toeschouwer flirten en laten hem hiermee in verwarring achter. Onderwerp van de foto’s van Hendrik Kerstens is zijn dochter Paula die hij sinds haar vijfde levensjaar heeft gefotografeerd. Op deze tentoonstelling zijn enkele indringende portretten van haar te zien die hij van haar maakte in haar ontwikkeling naar volwassenheid. De tweeling Liesbeth en Angelique Raeven, werkend onder de naam L.A. Raeven, zetten zich in hun werk af tegen het dwingende schoonheidsideaal dat wordt opgelegd door de commercie.

Opening in de galerie van het LUMC door Mirjam Schöttelndreier, journalist van de Volkskrant en auteur van o.m. ‘Kan ik ook van mijn kind scheiden? – de strijd tussen ouder en puber -.  

Tevens is de installatie van André Pielage in de beeldentuin bezichtigen.

Exposerende kunstenaar(s)
Roos Campman - Hendrik Kerstens - Michael Kirkham - Hellen van Meene - Arno Nollen - Vanessa Jane Phaff - L.A. Raeven - Martine Stig