Autonomia

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn

Tentoonstelling: 30/6/2006 - 10/9/2006

Birza

Eisinga

Rob Birza
Train Sit-in
eitempera op doek, 240 x 270 cm. (2003)

Jeroen Eisinga
40-44-PG
videotranfer van 16 mm film, (1993)

Warmerdam

 

Marijke van Warmerdam 
Voetbal
video, (1995)

 

Expositie Galerie LUMC: ‘Autonomia’

Met werk van: Richard Billingham, Rob Birza, Constant, Jeroen Eisinga, Michel François, Daan van Golden, Gillion Grantsaan, Risk Hazekamp, Sven Kroner, Atelier Van Lieshout, Erik van Lieshout, Ken Lum, Thomas Struth, Roy Villevoye, Marijke van Warmerdam

Van 30 juni tot en met 10 september is in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de expositie Autonomia te bezichtigen. Autonomia is de eerste presentatie uit de KPN-reeks ‘Young Curators’, waarin een jonge curator een selectie maakt uit de KPN-collectie. Voor deze tentoonstelling onderzoekt curator Petra Heck relaties tussen hedendaagse kunst en autonome tendensen in de samenleving.

Autonomia verkent hoe ver de grenzen van individuele vrijheid reiken. Hoe vrij kun je zijn en hoeveel zekerheid wil en kun je hebben? De ambigue discussie over autonomie en de begrenzing van het vrije handelen van de mens komt in deze tentoonstelling naar voren. De kunstenaars van de tentoongestelde werken gaan verschillend om met het begrip autonomie. Sommigen streven naar mogelijkheden om vrijer te handelen, anderen demonstreren de machtsinperkingen opgelegd door sociale leefomgeving en politieke situaties. Daarnaast bieden werken zicht op het schemergebied tussen beide uitersten. Petra Heck: “Ik wil de tentoonstelling in eerste instantie zien als een spanningsveld van ideeën waar verschillende posities, beeldtalen en media naast en tegenover elkaar geplaatst zijn”.

Young Curators

Het project Young Curators komt voort uit de traditie binnen KPN om jonge talentvolle kunstenaars te ondersteunen. KPN stelt nu zijn collectie en faciliteiten aan jonge talentvolle curatoren beschikbaar. De tentoonstellingsmakers wordt de vrijheid en de mogelijkheid geboden te experimenteren, relaties te onderzoeken en deze op eigen wijze te presenteren. Het LUMC heeft goede ervaringen met het werken met co-curatoren uit de kunst- en wetenschapswereld. Het LUMC stelt ook om die reden haar ruimte beschikbaar aan deze bedrijfscollectie van formaat om dit nieuwe initiatief te kunnen tonen.

Exposerende kunstenaar(s)

Richard Billingham - Rob Birza - Constant - Jeroen Eisinga - Michel François - Daan van Golden - Gillion Grantsaan - Risk Hazekamp - Sven Kroner - Erik van Lieshout - Atelier Van Lieshout (AVL) - Ken Lum - Thomas Struth - Roy Villevoye - Marijke van Warmerdam