Onderstroom

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 3/7/2008 - 31/8/2008

 

Bovenkerk

Epker

Manon Bovenkerk
Ocnophilia
houtskool op papier, 21 x 28 cm. (2004)

B.C. Epker
Zuiderzee / General
potlood, gouache, aquarel / papier, 42 x 29,7 cm. (2006)

Regnerus

Schalken

Jannie Regnerus
Moss
C-print, 125 x 100 cm. (2004)

Tobias Schalken
The Deserter
olieverf op paneel, 50 x 85 cm. (2007)

Sohier

Sommen

Roland Sohier
SMS-Kabouter
potlood en kleurpotlood, 188 x 215 cm. (2006)

Jos van der Sommen
Coco
potlood, papier, 29 x 25 cm. (2008) 

Wit

 

Marjolijn de Wit
Picknick
olieverf op doek, 150 x 140 cm. (2008)

 

Tentoonstelling met werk van B.C. Epker (1968), Marjolijn de Wit (1979), Tobias Schalken (1972), Jannie Regnerus (1971), Jos van der Sommen (1961), Roland Sohier (1950) en Manon Bovenkerk (1972). De tentoonstelling toont in tekeningen, schilderijen, foto’s en animatiefilms het schemergebied tussen fantasie en werkelijkheid.

In het domein van de verbeelding is alles mogelijk, zo bewijst de tentoonstelling ‘Onderstroom’. In uiteenlopend werk geven de kunstenaars uiting aan een diffuse, irrationele wereld, die wordt gevoed door het onderbewuste. De onderstroom van gedachten, herinneringen en dromen leveren ongerijmde beelden op, balancerend op de grens van wat mogelijk is. Slaapwandelend, alsof bevangen door een droom, bewegen de mensen zich in het getoonde werk voort. Ze zijn wel aanwezig maar niet bewust. Is het werkelijkheid of toch een droom? De kunstenaars op de tentoonstelling ‘Onderstroom’ geven vorm aan de grillige, vaak duistere onderstroom van beelden, gedachten en dromen die achter alledaagse façades, handelingen en gewoonten schuil gaan.

Verbeelding of werkelijkheid?

In de animatiefilms van Manon Bovenkerk verblijven mensen in onheilspellende ruimtes. Ze zijn overgeleverd aan een situatie waar ze geen vat op kunnen krijgen. Ook in de schilderijen en tekeningen van Tobias Schalken lukt het mensen niet de dingen te controleren zoals ze dat zouden willen. Jannie Regnerus figureert in de foto ‘Moss’ als het meisje met de groen geschilderde kuiten. Ze wordt één met de natuur, laat zich verankeren om grip te krijgen op het verglijden van de tijd. In de tekeningen en schilderijen van Jos van der Sommen zijn mensen buitenstaanders van hun eigen leven en verblijven in een diffuse dromerige wereld. In duizenden potloodlijnen verbergt Roland Sohier verhalen waarmee hij zijn eigen aardse geworstel een komische, surrealistische draai geeft. En in het werk van Marjolijn de Wit komen geen mensen voor en is niets zoals het hoort maar toch lijkt de zorgvuldig gearrangeerde chaos in haar werk te kloppen.

Opening in de galerie van het LUMC door de heer Jurrie Poot, (oud) conservator van prenten en tekeningen van het Stedelijk Museum Amsterdam, nu beheerder van de Collectie Musagète in Amsterdam.

Exposerende kunstenaar(s)
Manon Bovenkerk - B.C. Epker - Jannie Regnerus - Tobias Schalken - Roland Sohier - Jos van der Sommen - Marjolijn de Wit