Lisette Verkerk: Life line

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 10/04/2008 - 15/06/2008 

Veins

Stil

Lisette Verkerk
Veins 
inkt op papier, 140 x 100 cm. (2004)

Lisette Verkerk
Stil
geweven tekening in textiel (2006)

Onderdeel My Lab

My Lab (onderdeel)

Lisette Verkerk
My Lab
(onderdeel) installatie, mixed media (2007) 

Lisette Verkerk
My Lab
(onderdeel) installatie, gemengde techniek (2007)

Installaties en tekeningen.

Voor de tentoonstelling Life Line heeft Lisette Verkerk (1973) de galerie getransformeerd tot een laboratorium. Ze toont petrischalen in vitrines beschilderd met rode inkt, veldbedden waarop een patroon van aderstelsels is aangebracht en tekeningen van celdelingen. De kunstwerken zijn onderdeel van de installatie ‘My lab’, die in 2007 te zien was op de kunstbeurs in Keulen en nu voor het eerst in Nederland.

Lisette Verkerk laat zich inspireren door de medische wetenschap. In haar werk richt ze zich op de groei en het verval van het menselijk lichaam. Met haar tekeningen en installaties wil Verkerk het moment weergeven waarop kwetsbaarheid en levenskracht samenvallen. De huid speelt in haar werk een belangrijke rol. In 2006 maakte ze de serie Shameless waarbij ze rubberen hemdjes afgoot van de borstkassen van zeven vrouwen bij wie, vanwege kanker, een borst was afgezet. Het fascineerde Verkerk dat de borstkanker de vrouwen kwetsbaar maakte maar tegelijkertijd krachtig en weerbaar. Op de tentoonstelling zullen foto’s van dit project op een beeldscherm te zien zijn.

Lisette Verkerk plaatst de medisch apparatuur op de tentoonstelling Life Line in een nieuwe context waarmee het klinisch materiaal een poëtische lading krijgt. Tegelijkertijd wil Verkerk met deze tentoonstelling vragen oproepen over de actuele discussie die wordt gevoerd over genetische manipulatie en gemanipuleerde bevruchting (IVF).

Opening in de galerie van het LUMC door prof. dr. Ferry Breedveld, voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC.