Frank Lenferink: Een overzicht 1998-2008

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 14/02/2008 - 30/3/2008

Frank Lenferink

 Frank Lenferink

Frank Lenferink
zonder titel
olieverf op doek, 65 x 40 cm. (2006)

Frank Lenferink
zonder titel
olieverf op doek, 65 x 80 cm. (2007)

Frank Lenferink

 Frank Lenferink

Frank Lenferink
zonder titel
olieverf op doek, 60 x 45 cm. (2007)

 Frank Lenferink
zonder titel
olieverf op doek, 40 x 60 cm. (2007)

Schilderijen.

Deze tentoonstelling toont schilderijen die Frank Lenferink sinds 1998 heeft gemaakt. Frank Lenferink (1963) won in 1997 de Koninklijke Prijs voor de schilderkunst en schildert objecten uit interieurs en de laatste tijd gebouwen in een strakke, symmetrische stijl.

Frank Lenferink schildert geen dramatische of verhalende voorstellingen. Hij schildert voorwerpen, maar brengt daarmee ook het schilderij zelf in stelling. “Het is verbazingwekkend hoe weinig informatie je nodig hebt om iets heel specifieks te kunnen herkennen”, aldus Frank Lenferink. De schilderijen van Frank Lenferink zijn sinds het winnen van de Koninklijke Prijs voor schilderkunst in 1997, intenser en leger geworden. Hij schildert alledaagse voorwerpen in een zakelijke, nuchtere stijl. In gedempte bruine, groene en mosterdgele kleuren schildert hij een kast, lamp of tafel die hij frontaal, beeldvullend in het vlak plaatst. De voorwerpen zijn herkenbaar, het is alsof je ze zou kunnen aanraken. Tegelijkertijd werken ze vervreemdend door hun monumentale karakter en het besef van het platte vlak waarop ze zijn geschilderd.

In tegenstelling tot de hedendaagse narratieve trend in de schilderkunst en de hang naar actuele onderwerpen, verwijst Lenferink met zijn verstilde voorstellingen puur naar de schilderkunst alleen. Het uitgangspunt is figuratief, maar het gaat Lenferink niet om het onderwerp. Eerder is hij gefascineerd door de formele kwaliteiten van een schilderij; hoe de voorstelling zich verhoudt tot het oppervlak van het schilderij.“Ik wil de waarneming concentreren op het verschil tussen een schilderij op zich en wat het voorstelt”, aldus Frank Lenferink.

Opening in de galerie van het LUMC door Edwin Jacobs, directeur van Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden.