Paradise Gained

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 28/06/2007 - 09/09/2007

priyesh

Paradise gained

Elspeth Diederix
Priyesh
C-print, 93 x 64 cm. (1997)

Ellen Kooi
Zwammerdam - kas
endura print, 90 x 175 cm. (2005)

Paradise gained

Paradise gained

Lin de Mol
Origin
C-print, 125 x 85 cm. (2007) 

Antoinette Nausikaä
Zwanen
C-print, 200 x 160 cm. (2007)

De tentoonstelling 'Paradise Gained' toont in foto's en video's het existentiële verlangen van de mens naar geluk en paradijselijke harmonie. Ieder werk op de tentoonstelling getuigt van het talent van de mens zijn eigen paradijs te scheppen.

Wat is het paradijs? "Een paradijs heeft geen begin en geen eind. Het paradijs is iets waar je aankomt en waar je blijft en waar je berusting vindt", aldus Antoinette Nausikaä Slagboom (1973) die in haar foto's en video's grip wil krijgen op wat mensen drijft.

Het zoeken naar de tuin van Eden, waar de mens ooit uit werd verdreven, is volgens Lin de Mol (1966) een van de krachtigste drijfveren van de mens. Op de tentoonstelling toont ze, naast video's, 'Origin' een recente foto die ze maakte van haar eenjarige dochter in de woestijn van New Mexico. Het kind staat alleen in een oneindig kaal en uitgestrekt landschap en strooit zand uit haar hand. De fundamentele drang van de mens om iets te pakken te krijgen wordt hier letterlijk en figuurlijk weergegeven.

De foto-installatie 'Father's paradise' van Sara Blokland (1969) toont een man die zijn tuin koestert. Het zijn kiekjes die geen andere rol hebben dan te getuigen. Het is alsof de man het paradijs in een nieuwbouwwijkje van Arnhem construeert.

In de geënsceneerde foto's van Ellen Kooi (1962) wordt de ambivalentie van het paradijs in beeld gebracht. In haar foto's heerst de continue bedreiging van het door de mens gecreëerde paradijs.

Elspeth Diederix (1962) toont in de foto 'Priyesh' de schoonheid van een plastic waterkan. "Als je de schoonheid van het gewone kunt ervaren, sta je ook dichtbij het paradijs", aldus Elspeth Diederix.

Opening in de galerie van het LUMC door drs. Margriet Kruyver, kunsthistorica en coördinator van de audiovisuele afdeling (VAV) van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. 

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Sara Blokland - Elspeth Diederix - Ellen Kooi - Lin de Mol -
Antoinette Nausikaä Slagboom