To Catch a Falling Feather | Recomposed for LUMC

Eelco Brand, Lon Godin, Lynne Leegte, Lin de Mol, Lara de Moor en Erik Odijk 

28 november t/m 26 januari 2014

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt op donderdag 28 november de tentoonstelling ‘To Catch a Falling Feather | Recomposed for LUMC’ geopend. Een groepstentoonstelling met tekeningen, schilderijen, foto’s, video’s en beelden van zes kunstenaars waarvan een aantal vertegenwoordigd zijn in de collectie van het LUMC. De tentoonstelling wordt op donderdag 28 november om 16.30 uur in de Galerie LUMC geopend door Hester Alberdingk Thijm, directeur van de AkzoNobel Art Foundation.

Lynne Leegte - Hands 
Lynne Leegte, Hands, Piezo print, 30 x 40 cm., 2008

De tentoonstelling was eerder te zien in de Maatschappij Arti et Amicitiae. Speciaal voor het LUMC stelden de curatoren en deelnemende kunstenaars Lara de Moor en Lynne Leegte op basis van hetzelfde concept een nieuwe tentoonstelling samen.

Zes kunstenaars op deze tentoonstelling brengen in uiteenlopende technieken vluchtige  momenten uit hun omringende wereld in beeld. Onopvallende momenten die eenmaal in beeld vertaald  een intieme en persoonlijke kwaliteit bezitten. Wat de kunstenaars bindt is hun  vermogen om die momenten te benaderen door middel van handwerk en vakkundigheid.

Eelco Brand ‘schildert’ met pixels en digitale technieken waarmee hij de natuur sublimeert en naar zijn hand zet. Lon Godin schildert geometrische patronen die zij op groot formaat doek aanbrengt. Haar schildertechniek creëert fluïditeit waardoor een sensueel effect van gestolde beweging ontstaat. Lynne Leegte brengt met verstilde sculpturen van albast en met foto’s, het 17de eeuwse vanitas stilleven in herinnering. Haar werk raakt aan de fragiliteit van het leven en het vluchtige van schoonheid. In de video-installaties, tekeningen en foto’s van Lin de Mol is de relatie tussen de mens en de natuur een steeds terugkerend thema. Haar werk wordt gekenmerkt door een voortdurende zoektocht om aansluiting te vinden met de ongetemde natuur. Lara de Moor neemt voor haar schilderijen de werkelijkheid als uitgangspunt, maar haar manier van schilderen geeft het werk een eigen onbestemde sfeer. Ze streeft een intensiteit na die resulteert in beelden met een indringende suggestieve kracht. Met levensgrote tekeningen uitgevoerd in houtskool en pastel brengt Erik Odijk de ontzagwekkende natuur in beeld. Het licht- donker en de zichtbare tijdsduur waarvan de tekeningen getuigen, vormen een deel van het imposante effect van zijn tekeningen.

De tentoonstelling To Catch a Falling Feather | Recomposed for LUMC  werpt licht op het menselijk verlangen en vermogen tot het vastleggen van een ervaring en de rol die het handwerk hierbij inneemt.