Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2007-2012

Op donderdag 20 september wordt in Galerie LUMC de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitgereikt aan een talentvolle, jonge Leidse kunstenaar. De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt sinds 2006 afwisselend uitgereikt in Leiden en Maastricht en is bestemd voor kunstenaars onder de 36 jaar die een band met een van beide steden hebben. Ter gelegenheid van het 1ste lustrum van de Kunstprijs heeft Galerie LUMC een speciale tentoonstelling ingericht waarin werk van de genomineerden en winnaars sinds 2007 is samengebracht.

Met de instelling van de kunstprijs ondersteunt de Hermine van Bers Stichting jonge, talentvolle kunstenaars en wil zij de ontwikkeling van de beeldende kunst stimuleren. De Kunstprijs is vernoemd naar de in 2006 overleden Hermine van Bers, geboren in Maastricht en later wonend en werkend in Leiden. Vanwege haar belangstelling voor beeldende kunst, stelde Hermine van Bers haar nalatenschap ter beschikking aan een Stichting ter stimulering van beeldende kunst in Maastricht en Leiden. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag en een speciaal ontworpen penning.

Dit jaar is het de beurt aan de stad Leiden en zijn kunstenaars opgeroepen hun documentatie in te zenden. Uit de gevarieerde inzendingen heeft een speciaal hiervoor opgerichte vakjury drie kunstenaars genomineerd, werkend in uiteenlopende disciplines: Hanneke Francken (1976), Iede Reckman (1981) en Maarten Overdijk (1977).

Hanneke Francken maakt figuratieve tekeningen van groot formaat met pastelkrijt, kleurpotlood en de spuitbus. Francken is gefascineerd door de cyclus van het leven en gebruikt motieven en symbolen uit de (kunst)geschiedenis om hieraan uiting te geven. Dit leidt in haar tekeningen tot thema’s als mythologie, natuur, evolutie, eeuwigheid en vergankelijkheid. Ze zijn met elkaar verweven in een droomachtig universum, rijk geïllustreerd met onder meer gevogelte, wild, vegetatie, groenten, fruit, bloemen en zelfs gebak.

Iede Reckman maakt installaties, meestal houten constructies, waarmee hij ingrijpt in de ruimte. Met de bouw van zijn installaties wil hij processen van natuurlijke groei nabootsen. Elke installatie beschouwt hij als een markering in tijd en ruimte, als een moment waarin gedachte en handeling samengaan.

Maarten Overdijk creëert conceptuele kunstwerken gericht op de ervaring. Met zijn installaties wil hij de toeschouwer bewust maken van wat hij waarneemt. Het gaat in zijn werken om de relatie die ontstaat tussen de objecten en de toeschouwer. Naast werk van de genomineerden dit jaar is in Galerie LUMC een tentoonstelling ingericht met werk van genomineerden en winnaars sinds 2007 waaronder Flore de Koning, Suzanne van Rossenberg, Ruchama Noorda (winnaar 2007), Irene Cécile, Isaak Zwartjes en Thomas Raat (winnaar 2010).

Op donderdag 20 september zal in Galerie LUMC door Jan Jaap de Haan, wethouder Cultuur, Werk en Inkomen van de stad Leiden, de winnaar van dit jaar bekend worden gemaakt.

Na de uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt in Scheltema de Leidse Kunstroute feestelijk geopend. Voor meer informatie zie: www.kunstrouteleiden.nl

Voor meer informatie over de Hermine van Bers Stichting: www.herminevanbersstichting.nl

 

Hermine van Bers Kunstprijs voor Maarten Overdijk

Maarten Overdijk wint kunstprijs

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is gewonnen door Maarten Overdijk. De kunstenaar kreeg de prijs op donderdag 20 september in Galerie LUMC uitgereikt door Jan Jaap de Haan, de Leidse wethouder van Cultuur.

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt sinds 2006 afwisselend uitgereikt in Leiden en Maastricht en is bestemd voor kunstenaars onder de 36 jaar die een band met een van beide steden hebben. Ter gelegenheid van het eerste lustrum van de kunstprijs heeft Galerie LUMC een speciale tentoonstelling ingericht waarin werk van de genomineerden en winnaars sinds 2007 is samengebracht. Deze expositie is nog tot 28 oktober te bezichtigen.

Hermine van Bers
Met de instelling van de kunstprijs ondersteunt de Hermine van Bers Stichting jonge, talentvolle kunstenaars en wil zij de ontwikkeling van de beeldende kunst stimuleren. De Kunstprijs is vernoemd naar Hermine van Bers (1927 -2006), die werd geboren in Maastricht en later woonde en werkte in Leiden. Vanwege haar belangstelling voor beeldende kunst stelde Hermine van Bers haar nalatenschap ter beschikking aan een Stichting ter stimulering van beeldende kunst in Maastricht en Leiden. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een speciaal ontworpen penning.