The Sleepers

 

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 22 maart t/m 27 mei 2012

Martin Fenne, Sleepers#3, paspelband op textiel en papier, 120 x 150 cm, 2009

  Sleeper 1 detail

Martin Fenne

 Sleepers#3

 paspelband op textiel en papier, 120 x 150 cm (2009)

  Martin Fenne

 Sleepers#1 (detail)

paspelband op textiel en papier, 120 x 150 cm (2007-2011)

Vanaf 22 maart is in de Galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling The Sleepers te zien. Het is de eerste solotentoonstelling van Martin Fenne waarin hij werk toont dat hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Martin Fenne, opgeleid als schilder, gebruikt satijnband waarmee hij zijn voorstellingen vormgeeft. Net als een schilder brengt hij laag op laag de uitgesproken kleuren satijn op doek aan. Rode draad in zijn manier van werken is zijn onderzoek naar hoe je in reliëf een beeld kunt vormen. 

De tentoonstelling The Sleepers toont slapende mensen in allerlei houdingen en poses. De contouren van de lichamen, de deuken in het matras, de plooien van de lakens, dekbedden en kussens; Martin Fenne heeft ze uiterst subtiel met satijnband in beeld gebracht. De voorstellingen manifesteren zich als een kabbelen van kleurrijke golfjes, als een massa van glanzende en beweeglijke deeltjes. Maar ook als een verstijving van de spieren, een dommelen als een staat van verdoving. 

Sculpturen op het platte vlak

Doordat de contouren van de voorstellingen zijn uitgesneden (‘cut-out’ techniek) en het satijnband als een reliëf is aangebracht, ontstijgen de voorstellingen het platte vlak en krijgen de werken een driedimensionaal karakter. Dit driedimensionale aspect vergroot het realiteitsgehalte van de voorstelling. Een plooi aanwezig in het gerepresenteerde object wordt in de voorstelling werkelijk een materiële plooi, maar blijft tegelijkertijd illusionair. Deze tweedeling tussen illusie en realiteit verleidt en misleidt de toeschouwer en zet de voorstellingen steeds weer op losse schroeven. 

Schilderkunst

In het materiaal zelf zit een groot deel van de uitdrukkingskracht. Iedere band satijn creëert nuances en toonverschillen. Lichtval bepaalt de toon van het werk. De kleuren die hij naast elkaar opzet zouden een kwaststreek kunnen zijn en bevatten dezelfde kracht en dynamiek. Martin Fenne: “Alle mogelijkheden van de schilderkunst gebruik ik in mijn werk. Ik ervaar de techniek van het werken met satijnband als een bevrijding. Oude thema’s kunnen onderzocht worden op nieuwe mogelijkheden.” Zoals het liggende naakt dat Martin Fenne op deze tentoonstelling opnieuw uitvindt. De bewegelijkheid en plooibaarheid van het satijn geven Fenne oneindig veel uitdrukkingsmogelijkheden. Hoe je een figuur uit het materiaal creëert, blijft steeds weer de ultieme vraag. 

De tentoonstelling The Sleepers in Galerie LUMC wordt op donderdag 22 maart om 16.30 uur geopend door Robbert Roos, hoofdcurator KunsthalKade in Amersfoort.