Hakkaart - Tekeningen en schilderijen 1964 - heden

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 1 september t/m 21 augustus 2011

Hakkaart - Dagje uit Hakkaart - Patateters 

Fer Hakkaart

Dagje uit

inkt, aquarel, 24,5 x 32 cm (2008)

  Fer Hakkaart

Patateters

olieverf/paneel, 50 x 60 cm (1968)

Vanwege de zeventigste verjaardag van de Leidse kunstenaar Fer Hakkaart (1941) zijn dit jaar verschillende tentoonstellingen aan zijn werk gewijd. Vanaf 1 september toont de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tekeningen en schilderijen die Fer Hakkaart vanaf 1964 heeft gemaakt. Rode draad in zijn werk is het alledaagse leven van inwoners van de Leidse binnenstad. Hij schildert en tekent overwegend in een figuratieve stijl, al werd zijn werk in de jaren tachtig ook gedurende korte tijd abstract, toen hij zocht naar nieuwe uitdrukkingsvormen.

Fer Hakkaart volgde de Koninklijke Academie in Den Haag, waar hij les kreeg van de Haagse kunstenaar Co Westerik (1924). In zijn eerste schilderijen en tekeningen, begin jaren zestig, is de invloed van Westerik maar ook die van de realistische schilder Herman Gordijn (1932) duidelijk zichtbaar. Dwars tegen de heersende, abstracte kunststromingen van die tijd in, bleef Hakkaart aanvankelijk trouw aan een figuratieve stijl. In zijn vroege tekeningen en schilderijen brengt hij kleine taferelen in beeld. Ontmoetingen, een picknick of een boottochtje, waarbij surrealistische details het verhaal een poëtische lading geven.

In de jaren tachtig, na het zien van de overzichtstentoonstelling in Brussel van Francis Picabia, wordt zijn werk abstract. Hakkaart onderzoekt de mogelijkheden van een nieuwe beeldtaal, maar keert daarna definitief terug tot het realisme. Zijn tekeningen zijn qua kleurstelling sober in vergelijking met zijn schilderijen. Met pen, inkt en aquarelverf toont Hakkaart een wereld die ontstaat uit zijn fantasie en herinnering.

Ook de kunst uit Oceanië speelt een belangrijke rol in zijn tekeningen. Sinds 1965 verzamelt Hakkaart kunstvoorwerpen uit verschillende gebieden van Oceanië. Hij bewondert de esthetische kwaliteit, de kracht en magische eigenschappen van deze houtsnijwerken. Fragmenten van maskers, speren of totempalen verwerkte hij later in zijn tekeningen en schilderijen.

De laatste jaren is Hakkaart teruggekeerd naar zijn favoriete onderwerp: het leven in de kleurrijke Leidse binnenstad.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in Galerie LUMC toont Museum De Lakenhal tot en met 6 november schilderijen en tekeningen van Fer Hakkaart en werk van Frans de Wit (1942-2004) uit eigen collectie.

De tentoonstelling ‘Hakkaart - Tekeningen en schilderijen 1964-heden’ in Galerie LUMC wordt op 1 september geopend in Stedelijk Museum de Lakenhal door prof. dr. J.L.A. van Rijckevorsel.