De-Passage V

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 7 juli t/m 21 augustus 2011

 F. Boomsma - De Geit

  Fons van  Laar - India avond schoon

Frans Boomsma
Geit
olieverf op doek, 100 x 125cm. (2009)

Fons van Laar
India avond schoon
olieverf op doek, 30,5 x 40,5cm. (2011)

Gé-Karel van der Sterren - Nescio view

Cees Krijnen - De Pieta

Gé-Karel van der Sterren
Nescio View
olieverf op doek, 205 x 350cm. (2006)

Cees Krijnen
De Pieta (i.s.m. Jacqueline Bieze)
foto, (2009)

 

Vanaf 7 juli 2011 is in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de vijfde editie van de nomadische tentoonstellingenreeks De-Passages te zien. De-Passages is een initiatief van de kunstenaars Ronald Ruseler, Frans Boomsma en C.A Wertheim. Zij organiseren sinds 2001 op diverse locaties in Nederland tentoonstellingen met een wisselende groep kunstenaars. Het LUMC stelt deze zomer haar galerie beschikbaar aan deze vijfde editie van De-Passages.

Aanleiding voor De-Passages is volgens de initiatiefnemers hun onderlinge verwantschap. “Wat ons bindt, is bewondering en respect voor elkaars werk. Het idee is een serie tentoonstellingen op uiteenlopende locaties te realiseren die elkaar associatief en inhoudelijk aanvullen. Iedere Passage tentoonstelling is een momentopname”, aldus Ronald Ruseler.

De meeste deelnemers aan De-Passages zijn vanaf het begin bij dit initiatief betrokken en tonen iedere tentoonstelling ander werk. De beeldhouwster Esther Jiskoot is een nieuwe deelnemer en exposeert enkele keramische beelden die ze de afgelopen jaren maakte. “Veel kunstenaars op deze tentoonstelling zijn schilders. Net als bij schilders gaat mijn werk over het bewerken van de huid. Ik ben benieuwd hoe de ruwe pasteuze verf waarmee de schilders Gé-Karel van der Sterren of Fons van Laar hun voorstellingen vormgeven, zich zal verhouden tot de gladde, glanzende huid van mijn beelden. Inhoudelijk heeft mijn werk raakvlakken met de zelfportretten van Margreet Bouman. Mijn beelden gaan net als bij Bouman over humaniteit, over een fascinatie voor mensen. De glanzende, aantrekkelijke buitenkant van mijn beelden refereren aan het laagje vernis waarmee mensen hun zwakheden, hun kern maskeren. Toch sijpelt het onvolkomene naar buiten.”

De-Passages V tonen nieuwe vergezichten en dwarsverbanden. Hierna reizen de kunstenaars verder, op weg naar een nieuwe bestemming.

Exposerende kunstenaars: Frans Boomsma, Margreet Bouman, Esther Jiskoot, Koen Ebeling Koning, Cees Krijnen, Fons van Laar, Ronald Ruseler, Gé-Karel van der Sterren, Joop Stoop, C.A. Wertheim