The Works

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 12 mei t/m 26 juni 2011

   

 

Anne Wenzel

 

Van Ofen

Anne Wenzel
Bright Solitude (trophy # 17
Keramiek,
91 x 44 x 38 cm (2009)

Michael van Ofen
Zonder titel
Olieverf/linnen,
100 x 120 cm (2000)

 K. Merkel 

Klaus Merkel
Aus der Serie der Tisch (nr. 4)
Olieverf/linnen,
80 x 149.5 cm (2003)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reto Boller, Silvia B., Stephan Balkenhol, Hans op de Beeck, Leo de Goede, Anton Henning, Joep van Lieshout, Klaus Merkel, Milen Miltchev, Ingo Meller, Matthew Monahan, Michael van Ofen, Graham Parks, Alan Uglow, Anne Wenzel, Jens Wolf  

In de galerie van het LUMC is een selectie uit de internationaal georiënteerde collectie van The Works te zien. The Works is een unieke privéverzameling samengesteld door Jos van Merendonk, beeldend kunstenaar en Rik van Klink, longarts en tevens lid van de kunstcommissie van het LUMC. The Works is opgericht met als doel mensen te inspireren en te betrekken bij de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De werken uit de collectie hangen (of staan) bij de verschillende deelnemers en rouleren om de zoveel tijd. De tentoonstelling van The Works in Galerie LUMC toont zo’n twintig werken die zich normaal in de besloten ruimte van een woonkamer bevinden en nu voor het eerst in het openbaar zijn te zien.

The Works is tien jaar geleden opgericht door Rik van Klink en Jos van Merendonk. De twee kunstliefhebbers bezochten gezamenlijk met regelmaat kunstbeurzen en tentoonstellingen. Veel vrienden benaderden de twee om advies bij kunstaankopen. Dat bracht hen ertoe de stichting in het leven te roepen. “Het idee ontstond op de terugreis in de trein, nadat we de beurs in Keulen hadden bezocht, de Art Cologne.” Van Merendonk en Van Klink kopen werk aan voor een fonds waar leden jaarlijks een bepaald bedrag inleggen.

De werken zijn vaak vroegtijdig aangekocht van toen nog jonge en veelbelovende kunstenaars. De collectie bevat zowel figuratief, als abstract werk van vooral hedendaagse Duitse kunstenaars. De meeste schilderijen op de tentoonstelling verwijzen naar de abstracte, concrete schilderkunst van de jaren zestig. Zo roepen de schilderijen van Jens Wolf (1967), waarin hij triplex afplakt met tape om rechte lijnen te krijgen, associaties op met de werken van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella (1936). Naast formele schilderkunst zijn er veel beelden te zien, van onder meer Silvia B (1963). Haar hybride wezens zijn aantrekkelijk en tegelijkertijd afstotend waarmee ze onze opvattingen over schoonheid en normaliteit bevraagt. De donkere, dreigende sculpturen van Anne Wenzel (1972) verwijzen naar de heroïsche symboliek van nazi Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.  

De tentoonstelling The Works  sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst waarin kunstenaars teruggrijpen naar de minimale, concrete schilderkunst uit de jaren zestig. “Wat je ziet is wat je ziet”, zei Stella over zijn werk. Dat geldt voor veel werk op deze tentoonstelling. 

Opening op 12 mei om 16:30 uur door Mark Kramer, hoogleraar interne geneeskunde bij het VU medisch centrum in Amsterdam en tevens deelnemer aan The Works.

1 / 3

KMerkel-80x145_Exhalle-Lores.jpg

2 / 3

Wenzel, Anne-trophy-#-17-LoRes.jpg

3 / 3

van-Ofen-100-x-120-cm-LoRes.jpg