Familiezaken

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 21 januari t/m 21 maart 2010.

 

Anema

 

Blokland

Taco Anema
serie uit: Honderd Hollandse Huishoudens
foto C-print, (2004)

Sara Blokland
serie: Related
foto, 160 x 110 cm. (2008)

 

Komen & Murphy

 

Spit

Komen & Murphy
Couples
DVD, (1993)

  Chantal Spit
Solar and Son
schilderij acryl op doek, 180 x 120 cm. (2009)


Kousbroek


Baggesen 

Catharina Kousbroek
Bibi
foto C-print, 100 x 130 cm. (2009)

Lise Haller Baggesen
The New Black
pastel/fluweel, 150 x 120 cm. (2009)


Scherer

 
Demenkova

Diana Scherer
Fragment 1
foto, 90 x 120 cm. (2008)

Alexandra Demenkova
Zonder titel
foto, 40 x 60 cm. (2007)


Wilmering

 
Kramer

Luuk Wilmering 
Promise me Something
acryllak op zwart/wit foto, 80 x 120 cm. (2003)

Bastienne Kramer
Familieopstelling
porcelein, (2003-2006)

Tentoonstelling Familiezaken. Tien hedendaagse kunstenaars geven in uiteenlopend werk een beeld van familierelaties. Hoe intens, schrijnend, verwarrend maar ook hoe gelukkig kunnen relaties binnen de familie zijn? Familie; zorg of zegen? Deze vraag loopt als een rode draad door de tentoonstelling.

De meeste kinderen in Westerse landen groeien op in een gezin. Toch is de samenstelling van het gezin in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Gezinnen zijn kleiner geworden en niet meer de enige samenlevingsvorm. De een ervaart het gezin als hecht en warm, als bron van saamhorigheid en loyaliteit. De ander voelt zich een vreemde en niet begrepen door zijn familie.

De tentoonstelling belicht verschillende facetten van de familieband. Taco Anema toont foto’s van het doorsnee Nederlandse gezin. De foto’s zijn onderdeel van de serie ‘Honderd Hollandse Huishoudens’. Anema fotografeerde grote en kleine gezinnen, niet per se bloedverwanten, in de eigen woonkamer of keuken. Iedere foto vertelt een ander verhaal.

In tegenstelling tot de veilige Hollandse Huishoudens staan de zwart wit foto’s van Alexandra Demenkova. Zij fotografeerde het leven van kinderen op het arme platteland in Centraal Rusland en kinderen verblijvend in weeshuizen.

Diana Scherer wijst met haar foto’s op de ambivalente relatie tussen een moeder en haar baby. Onuitputtelijke liefde en de angst door deze liefde te worden verzwolgen, beheersen het moederhart. Sara Blokland verbeeldt in de film ‘Brother’ haar verlangen haar onbekende Surinaamse halfbroer en zijn wereld te leren kennen. In de video ‘Couples’ van A.P. Komen & Karen Murphy zijn we als voyeurs getuigen van intieme telefoongesprekken tussen twee prille geliefden en volgen we het gesprek tussen een moeder en haar zoon. Uit de gesprekken blijkt het verlangen dichtbij de ander te komen.

Luuk Wilmering fotografeerde zijn twee opgroeiende dochters op momenten dat ze spelen, zich verbazen en de wereld ontdekken. ”Kinderen maken je kwetsbaar, dat was ik vroeger niet”, aldus Wilmering. De porseleinen portretten van Bastienne Kramer zijn geïnspireerd door de psychologische therapievorm: de familieopstelling. De portretten symboliseren verzwegen geliefden, halfbloeden en bastaards, oudste dochters, nichten en nooit geboren zonen….

De kunstenaars op deze tentoonstelling laten zich inspireren door het fenomeen familieband en tonen de behoefte van de mens deel uit te maken van een clan, een netwerk, een groep: de familie.

  • De tentoonstelling werd geopend door Ine Gevers, artistiek directeur beeldende kunstmanifestatie ‘Niet Normaal’.