Patiënt en Zorg

De bloedstolling speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Om goed te kunnen stromen moet bloed in de bloedvaten vloeibaar blijven, maar zodra een bloedvat beschadigd raakt moet het bloed stollen om te voorkomen dat er te veel bloed verloren gaat.

Wanneer bloed niet goed stolt kan dit aanleiding geven tot ongewenst en overmatig bloeden. Deze afwijkingen zijn vaak erfelijk, zoals de bloederziekte hemofilie of de ziekte van Von Willebrand, maar soms ontstaan ze pas later in het leven.

Soms stolt bloed echter juist te goed en kunnen er bloedstolsels ontstaan die niet gewenst zijn en bloedvaten kunnen afsluiten. Een voorbeeld hiervan is een trombosebeen of een longembolie (een bloedprop in de longen). 

Bij afsluitingen van de slagaders kunnen er infarcten ontstaan (bijvoorbeeld herseninfarct of hartinfarct). Hierbij spelen aandoeningen die een invloed hebben op de vaatwand een belangrijke rol (hoog cholesterol, hoge bloeddruk).

Deze aandoeningen van de bloedstolling en bloedvaten hebben in het LUMC speciale aandacht. Binnen de afdeling Trombose en Hemostase worden patiënten met deze aandoeningen onderzocht en behandeld. Ook wordt er veel wetenschappelijk onderzoek op dit gebied verricht, zodat mogelijk uw medewerkwerking aan een onderzoek op dit gebied gevraagd kan worden.