Cystenieren

Bij cystenieren ontstaan er holten met vocht (cysten) in de nieren die het nierweefsel verdringen. Hierdoor kunnen de nieren niet meer goed functioneren of zelfs stoppen met functioneren.

Oorzaken
Cystenieren kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn, maar ze kunnen ook ontstaan op volwassen leeftijd. Meestal is er sprake van een erfelijke aandoening en zijn meerdere familieleden aangedaan. Soms is er een "nieuwe" verandering (mutatie) in het genetische materiaal waardoor iemand cystenieren krijgt.

Symptomen
Wanneer er sprake is van cystenieren kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • Hoge bloeddruk
  • Pijn in de rug en de buik
  • Nierstenen
  • Eiwitten in de urine
  • Bruinige kleur van de urine

Diagnose
De arts kan aan cystenieren denken op grond van de verschijnselen die u heeft. Met behulp van een echo kan de diagnose bevestigd worden. Daarna volg nog onderzoek van chromosomen, urine en bloed om vast te stellen van welke vorm van cystenieren sprake is. Er zijn verschillende vormen van cystenieren, waaronder Autosomaal Dominante Polycysteuze Nierziekte (ADPKD) en nog vele andere. Deze andere oorzaken van cystenieren zijn echter zeer zeldzaam.

Behandeling
Cystenieren kunnen niet genezen worden. De behandeling bestaat uit het verlichten van de klachten. Dit kan door het uitvoeren van een operatie of het laten weglopen van vocht middels een drain (slangetje). De bloeddruk kan omlaag gebracht worden met een dieet. Als de nieren niet meer werken, is dialyse of niertransplantatie een mogelijkheid. 

Het Niercentrum heeft een toegewijd spreekuur op het Niercentrum georganiseerd voor patiënten met een polycysteuze nierziekte.