Algemene Visie Hoofdpijnonderzoek

In het LUMC wordt er volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar migraine & clusterhoofdpijn. Hier werken onder andere de afdelingen Neurologie, Humane Genetica en Radiologie aan mee. Het LUMC heeft al jarenlang een vooraanstaande positie in dit onderzoeksgebied. We werken intensief samen met andere academische ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC in Rotterdam, en verschillende internationale onderzoeksgroepen.


Direct naar: onderzoeken naar Migraine
 Direct naar: onderzoek naar Clusterhoofdpijn

Onderzoek naar migraine

Migraine vermindert de kwaliteit van leven aanzienlijk en kost de gemeenschap veel geld. De Wereldgezondheids- organisatie (WHO) noemt migraine als nummer twee in het rijtje meest belastende ziekten. Mensen kunnen door een migraineaanval uitgeschakeld raken, niet werken of naar school gaan, of deelnemen aan het sociale leven met familie en vrienden. Daarnaast is het bekend dat bij een aantal migrainepatiënten ook andere klachten of symptomen voorkomen die verband houden met de hersenaandoening. 

Onderzoek naar Clusterhoofdpijn

In het LUMC doen we onderzoek naar clusterhoofdpijn, waarbij we proberen te ontrafelen wat de oorzaak is, wat effectieve behandelmethoden zijn, en waarom deze behandelingen werken. Momenteel richten we ons voornamelijk op beïnvloeding van de grote achterhoofdzenuw, ofwel de GON. Dit is een zenuw die op het achterhoofd loopt aan beide kanten van het hoofd en die verantwoordelijk is voor het gevoel op het achterhoofd. Deze zenuw is via de nek verbonden met de aangezichtszenuw (nervus trigeminus), de zenuw waar de pijn ervaren wordt tijdens een clusterhoofdpijnaanval. Deze verbinding lijkt een verklaring te zijn waarom het beïnvloeden van een zenuw aan de achterzijde van het hoofd pijnaanvallen aan de voorkant/zijkant van het hoofd kunnen verminderen. De GON kan zowel geblokkeerd (GON-injectie) als gestimuleerd (occipitale zenuwstimulatie) worden. Dit zijn twee therapieën waar momenteel onderzoek naar gedaan wordt. Door ook te onderzoeken waarom deze behandelingen effectief zijn hopen we ook een beter beeld te krijgen van waarom de aanvallen eigenlijk ontstaan, en uiteindelijk wat clusterhoofdpijn veroorzaakt.