Longitudinale EEG-studie migraine

Voor de verbetering van de behandeling van migraine is het belangrijk dat we weten of er veranderingen in hersenactiviteit meetbaar zijn voorafgaand aan de aanval. Deze studie onderzoekt of er veranderingen meetbaar zijn door prikkels (lichtflitsen) aan te bieden en tegelijk de hersenactiviteit te meten. Kennis hierover kan nieuwe inzichten geven in de voorspelbaarheid van migraine.

Wat houdt de studie in?

Voor het meten van de hersenactiviteit maken we gebruik van Electro-Encefalogram (EEG)-metingen. Tegelijkertijd geven we prikkels in de vorm van lichtflitsen. Een Electro-Encefalogram is een onderzoeksmethode waarbij de elektrische activiteit van de hersen wordt gemeten door middel van elektroden op het hoofd. De reactie van de hersenen op de lichtflitsen geeft informatie over de prikkelbaarheid van de hersenen op dat moment.

Thuis of in het LUMC meten?

De EEG-metingen vinden nu nog plaats in het LUMC, maar in de nabije toekomst gaan we de metingen bij mensen thuis uitvoeren. Het onderzoeksteam komt bij u thuis langs en neemt alle benodigde apparatuur mee, er zijn geen aanpassingen nodig.
Ook vragen we om enkele vragenlijsten in te vullen en gedurende aantal weken tot maanden rondom het onderzoek een (online) hoofdpijndagboek in te vullen.

De meetdag(en)

Na een korte uitleg van de onderzoeker over wat er gaat gebeuren, en de mogelijkheid voor u om vragen te stellen, gaan we aan de slag. U krijgt u een soort badmuts op waarin EEG elektroden verwerkt zitten. Vervolgens wordt een gel gebruikt om contact te maken tussen de hoofdhuid en de elektrode. Nadat de EEG succesvol opgezet is en u comfortabel ligt krijgt u een bril met ingebouwde LED-lampjes op. De bril dient verschillende flitspatronen toe. Tijdens de metingen heeft u uw ogen gesloten. De EEG-metingen duren 60 minuten per dag en worden een aantal dagen achtereen gedaan totdat een migraine aanval is gekomen.

Deelname aan het onderzoek?

Als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers door een e-mail te sturen naar:

migraine_eeg@lumc.nl

Deze studie is onderdeel van het ROADMAP-onderzoek (the development of electROphysiological reADouts for Migraine Attack Prediction).

In het bekende populair-wetenschappelijke tijdschift Quest is deze maand een artikel over dit onderzoek. Hierbij vertelt dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en hoofdpijnspecialist in het LUMC, wat er precies in je hoofd tijdens een migraineaanvaal gebeurt. 

Klik hier om naar het artikel op de website van Quest te gaan (ook voor niet-leden gratis te lezen).

Ook verscheen op 23 augustus 2020 op NU.nl een nieuwsbericht waarin dr. Terwindt het belang van deze nieuwe EEG-studie, het "doe-het-zelf-onderzoek", uitlegt.