Onderzoek naar clusterhoofdpijn

Er wordt onderzoek gedaan naar het beloop van clusterhoofdpijn en naar voorspellende factoren. Ook wordt er onderzocht welke rol erfelijkheid speelt in het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit wordt gedaan binnen het LUCA-project. De naam staat voor Leiden University Cluster headache neuro-Analysis programme. In het LUMC wordt sinds jaren onderzoek gedaan naar het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met een groot aantal neurologen en onderzoekers van verschillende afdelingen in Nederland.

Let op: start onderzoeken via CastorEDC

Sinds kort gebruiken wij CastorEDC. Dit is een digitaal dataverzamelsysteem dat wij gebruiken voor sommige (vragenlijst)onderzoeken. Dit betekent dat u mails kunt krijgen van "no-reply@castoredc.com".
 
Alle mails van ons zullen het LUMINA-/LUCA-logo hebben. Indien u zich wil aanmelden voor een van de onderzoeken, dient u eerst een van de vragenlijsten in te vullen. Aan de hand van uw antwoorden kunt u worden uitgenodigd voor een van de onderzoeken. Heeft u al een keer deelgenomen aan een onderzoek en bent u geïnteresseerd in een ander onderzoek? Kijk dan op de webiste onder onze projecten voor een actueel overzicht van de lopende studies.

Onderzoeken naar clusterhoofdpijn

Vragenlijstonderzoek

Om een beter beeld te krijgen van het beloop van de aandoening en mogelijke voorspellende factoren, houden we een groot vragenlijstonderzoek onder clusterhoofdpijnpatiënten. Dit is een onderzoeksmethode die vaker wordt gebruikt. Deelnemers die dat willen, kunnen ook bij toekomstige vragenlijsten meedoen. Zo proberen we steeds nieuwe inzichten te krijgen op het gebied van clusterhoofdpijn. 

Neurostimulatie-onderzoek

Bij patiënten met de chronische vorm van clusterhoofdpijn werken medicijnen niet altijd voldoende. Het LUMC heeft recent een onderzoek gepubliceerd waarin een positief Momenteel doen we daarom bij deze specifieke groep patiënten onderzoek naar het effect van elektrische stimulatie van de achterhoofdzenuw werd gevonden.. Die stimulatie gebeurt met een neurostimulator, een apparaatje dat we via een operatie onder de huid plaatsen. Op het moment onderzoeken we de lange termijn effecten hiervan en zijn we bezig met het optimaliseren van deze behandeling. 

Zenuwblokkade bij episodische clusterhoofdpijn (GON-injecties / CHIANTI-trial)

Een behandeling voor clusterhoofdpijnaanvallen is de GON-injectie. GON staat voor Greater Occipital Nerve, oftewel de achterhoofdszenuw. Een GON-injectie kan al binnen aantal dagen effectief zijn en aanvallen wekenlang onderdrukken. De injectie heeft milde bijwerkingen. Mogelijk zou dit een alternatieve behandeling zijn voor patiënten met clusterhoofdpijn. Op dit moment wordt er verder onderzoek gedaan naar deze behandeling en het werkingsmechanisme van de GON injecties. In de CHIANTI-trial wordt dit onderzocht voor episodische clusterhoofdpijn en zijn daarnaast lopen de voorbereidingen van de REGON-trial, waarin het gebruik van herhaalde GON injecties bij chronische clusterhoofdpijn zal worden onderzocht. 

Meer informatie over GON-injecties in de CHIANTI-trial

Hormonaal

Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de hypothalamus, slaap en de biologische klok betrokken zijn bij clusterhoofdpijn. Om dit verder te onderzoeken wordt er onderzoek gedaan naar (geslacht) hormonen bij clusterhoofdpijn patiënten.

Erfelijkheidsonderzoek

De erfelijkheid van clusterhoofdpijn is complex. Dat wil zeggen dat verschillende genen een rol spelen, met elk een relatief kleine bijdrage aan de verhoogde gevoeligheid voor clusterhoofdpijn. Het identificeren van deze genen is van groot belang voor het vergroten van onze kennis over de mechanismen die een rol spelen bij clusterhoofdpijn. In 2021 hebben we in een grote internationale samenwerking voor het eerst verschillende genen gevonden die zorgen voor een verhoogde gevoeligheid voor clusterhoofdpijn. In de toekomst zullen we samen met de International Consortium for Cluster Headache Genetics  nog meer onderzoek doen naar de erfelijkheid van clusterhoofdpijn. Het DNA van alle deelnemers is in onze biobank opgeslagen en zal beschikbaar zijn voor verder nieuw erfelijkheidsonderzoek. We verzamelen op grote schaal het DNA van patiënten met clusterhoofdpijn om deze te vergelijken met het DNA van personen zonder clusterhoofdpijn. Zo hopen we de erfelijke factoren voor clusterhoofdpijn op te sporen en onze kennis over de mechanismen die een rol spelen bij clusterhoofdpijn te vergroten.


Gezonde vrijwilligers

Ook personen zonder migraine of clusterhoofdpijn kunnen deelnemen aan ons onderzoek.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina over onderzoek bij gezonde vrijwilligers.


Steun ons onderzoek

Het onderzoek dat de afdeling Neurologie doet naar hoofdpijn krijgt van veel kanten steun. Samen met het LUMC zorgen betrokken instellingen, stichtingen, bedrijven en particulieren ervoor dat we continu onderzoek kunnen blijven doen. Wilt u ook een bijdrage leveren, dan kan dat uiteraard. We stellen elke vorm van ondersteuning enorm op prijs.