Onderzoek naar clusterhoofdpijn

Er wordt onderzoek gedaan naar het beloop van clusterhoofdpijn en naar voorspellende factoren. Ook wordt er onderzocht welke rol erfelijkheid speelt in het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit wordt gedaan binnen het LUCA-project. De naam staat voor Leiden University Cluster headache neuro-Analysis programme. In het LUMC wordt sinds jaren onderzoek gedaan naar het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met een groot aantal neurologen en onderzoekers van verschillende afdelingen in Nederland.

Let op: start onderzoeken via CastorEDC

Sinds kort gebruiken wij CastorEDC. Dit is een digitaal dataverzamelsysteem dat wij gebruiken voor sommige (vragenlijst)onderzoeken. Dit betekent dat u mails kunt krijgen van "no-reply@castoredc.com".
 
Alle mails van ons zullen het LUMINA-/LUCA-logo hebben. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u altijd mailen naar: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl


Indien u zich wil aanmelden voor een van de onderzoeken, dient u eerst een van de vragenlijsten in te vullen. Aan de hand van uw antwoorden kunt u worden uitgenodigd voor een van de onderzoeken. Heeft u al een keer deelgenomen aan een onderzoek en bent u geïnteresseerd in een ander onderzoek? Mail dan naar: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl

Onderzoeken naar clusterhoofdpijn

Zenuwblokkade bij episodische clusterhoofdpijn (GON-injecties / CHIANTI-trial)

Een behandeling voor clusterhoofdpijnaanvallen is de GON-injectie. GON staat voor Greater Occipital Nerve, oftewel de achterhoofdszenuw. Een GON-injectie kan al binnen aantal dagen effectief zijn en aanvallen wekenlang onderdrukken. De injectie heeft milde bijwerkingen. Mogelijk zou dit een alternatieve behandeling zijn voor patiënten met episodische clusterhoofdpijn, zodat zij geen hoge dosis van verapamil hoeven te gebruiken. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen aanzienlijk af. Op dit moment wordt er verder onderzoek gedaan naar deze behandeling in de CHIANTI-trial.

Meer informatie over GON-injecties in de CHIANTI-trial

Erfelijkheidsonderzoek

Het identificeren van genen is van groot belang voor het vergroten van onze kennis over de mechanismen die een rol spelen bij clusterhoofdpijn. Om genetische oorzaken te vinden voeren wij het erfelijkheidsonderzoek uit.

Meer informatie over erfelijkheidsonderzoek bij clusterhoofdpijn

Gezonde vrijwilligers

Ook personen zonder migraine of clusterhoofdpijn kunnen deelnemen aan ons onderzoek.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina over onderzoek bij gezonde vrijwilligers.