Nieuws over ons onderzoek

In het LUMC wordt klinisch wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoofdpijn. Dit is met name gericht op migraine en clusterhoofdpijn. De hoofdpijn onderzoeksgroep LUMINA / LUCA bestaat uit internationaal gerenommeerde artsen en onderzoekers van verschillende afdelingen van het LUMC.

Op deze website vindt u uitgebreide informatie over migraine, clusterhoofdpijn en familiaire hemiplegische migraine (FHM). Ook presenteren wij onze onderzoeken naar de oorzaken en behandeling van migraine en clusterhoofdpijn, waarvoor U zich ook online kunt aanmelden. 

Nieuwsbrief over ons onderzoek

De meest recente update over ons onderzoek naar migraine kunt u lezen in de LUMINA nieuwsbrief
De stand van zaken van ons onderzoek naar clusterhoofdpijn kunt u lezen in de LUCA nieuwsbrief.


Het onderzoek met anti-CGRP-medicijnen

In het LUMC wordt onderzoek gedaan met nieuwe behandelingen tegen migraine. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken met medicijnen gericht tegen CGRP. In onze  LUMINA nieuwsbrief van november 2015 vindt u meer informatie over dit nieuwe type medicijnen en over de globale opzet van de onderzoeken. Naar verwachting zullen er de komende tijd meer onderzoeken met dit type medicatie van start gaan. Er zullen deelnemers worden geselecteerd uit de populatie hoofdpijnpatiënten op de hoofdpijnpoli en uit de groep migrainepatiënten die zich hebben ingeschreven voor het algemene LUMINA-hoofdpijnonderzoek en daarbij hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in verder onderzoek. Mocht u nog niet zijn ingeschreven voor het algemene hoofdpijnonderzoek, dan kunt u dat alsnog doen  via deze link.

Mannen met migraine gezocht

Voor verschillende onderzoeken zijn wij op zoek naar mannen met migraine die willen deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek naar migraine. Met name voor het biochemisch onderzoek zijn we nog op zoek naar jonge mannen met migraine. Bent u dus man en hebt u migraine, meld u zich dan aan voor het onderzoek. Mocht u een man kennen die migraine heeft, zou u hem dan willen attenderen op het onderzoek naar migraine?

Op deze website vindt u meer informatie over het biochemisch onderzoek en kunt u zich ook online inschrijven voor het onderzoek naar migraine.

Gezonde vrijwilligers gezocht voor (vragenlijst-)onderzoek

Om de gegevens in het LUMINA onderzoek beter te kunnen duiden, willen wij deze vergelijken met de gegevens van mensen zónder migraine of andere hoofdpijn. We zijn daarom op zoek naar personen (zonder migraine of hoofdpijn), die zouden willen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek (vragenlijsten, bloedafname en eventueel ander onderzoek).  

Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden als gezonde vrijwilliger.

Problemen met online vragenlijsten

Het programma dat wij gebruiken voor de digitale invoer van onze vragenlijst(en) biedt helaas nog geen volledige ondersteuning voor vele digitale apparaten, besturingssystemen en browsers. Zo worden tablet-devices zoals de iPad of Android-tablets helaas niet ondersteund. Het programma is toegespitst op gebruik van het Windows besturingssysteem. Op Apple-computers of computers met een LINUX/UBUNTU besturingssysteem blijkt het programma soms niet goed te werken.

Web browsers die goed ondersteund worden zijn Internet Explorer (versie 7, 8, 9). Wanneer u een andere browser gebruikt – denk aan bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox of Safari – dan kan het dat het versturen van de vragenlijst niet goed gaat. Wij adviseren u daarom om de vragenlijst(en) in te vullen op een computer of laptop met Windows als besturingssysteem en Internet Explorer als browser. Belangrijk is dat u hierbij (tijdelijk) de ‘Pop-up blocker’ uitschakelt.

Wij zijn ons bewust van het feit dat deze beperkingen zeer hinderlijk kunnen zijn. Momenteel zijn wij daarom ook druk bezig met een oplossing, tot die tijd danken wij u hartelijk voor uw begrip. Mocht u problemen ondervinden bij het invullen van de vragenlijst(en) dan kunt u altijd contact opnemen met hoofdpijnonderzoek@lumc.nl, dan wordt er samen met u zo snel mogelijk gezocht naar een oplossing.

Mogelijkheid tot financiële steun

Wilt u ons onderzoek naar migraine, clusterhoofdpijn en andere vormen van hoofdpijn financieel steunen? Meer informatie is te vinden op de pagina Financiële steun.  

Recente nieuwsberichten in de media

'Jonge doctor: Hille Koppen over migraine">'
NPO Radio 1 - Maart 2018


'Onzichtbare vijand'
Dagblad van het Noorden - Februari 2018


'Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn?'
Medisch Contact - Februari 2018


'Moeder, waarom lijden wij aan hoofdpijn?'
HUMO - Februari 2018


'Migraine en de mythen'
Volkskrant - Februari 2018


'5 inzichten over extreme hoofdpijn'
AD - Januari 2018


'Hoofdpijn is geen aanstelleritis'
NRC - Januari 2018


'Helse hoofdpijn-hulp'
Telegraaf - Januari 2018


'Clusterhoofdpijn'
Nieuw Dagblad - December 2017


'Wat gebeurt er in je hoofd bij een migraineaanval?'
Gezondheidsnet - December 2017


'Welke invloed hebben hormonen op migraine?'

Gezondheidsnet - December 2017


'Het Hoofdpijndossier'

Gids in Gezondheid - December 2017

'Het Hoofdpijndossier'
NRC XTR - December 2017

'Migraine: je hersenen raken zomaar ontregeld'
Elsevier Juist - December 2017

'Migrainepatiënt vaak totaal uitgeput'
HersenMagazine - December 2017

'Onderzoek nieuwe medicijnen tegen migraine hoopvol'
RTLNieuws - December 2017

Meer recente nieuwsberichten over het migraineonderzoek in de media  


Recente wetenschappelijke publicaties

Meer wetenschappelijk publicaties