Onderzoek met anti-CGRP-medicijnen

In het LUMC wordt onderzoek gedaan met nieuwe behandelingen tegen migraine. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken met medicijnen gericht tegen CGRP. In onze   LUMINA nieuwsbrief van november 2015 vindt u meer informatie over dit nieuwe type medicijnen en over de globale opzet van de onderzoeken. Naar verwachting zullen er de komende tijd meer onderzoeken met dit type medicatie van start gaan. Er zullen deelnemers worden geselecteerd uit de populatie hoofdpijnpatiënten op de hoofdpijnpoli en uit de groep migrainepatiënten die zich hebben ingeschreven voor het algemene LUMINA-hoofdpijnonderzoek en daarbij hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in verder onderzoek. Mocht u nog niet zijn ingeschreven voor het algemene hoofdpijnonderzoek, dan kunt u dat alsnog doen   via deze link.

Update augustus 2018:
Na de goedkeuring van de FDA (Food and Drug administration) in mei 2018, heeft nu ook de EMA (European Medicines Agency) goedkeuring verleend voor Aimovig. Aimovig blokkeert de CGRP-receptor, die een belangrijke rol speelt bij migraine. Dit medicijn, van de firma’s Amgen en Novartis, betreft het eerste preventieve medicijn dat specifiek voor migraine is ontwikkeld en goedgekeurd is in Europa. Naar schatting zal Aimovig zo’n 6000 euro per patiënt per jaar kosten. Het blijft daarom nog steeds de vraag hoe de vergoeding in Nederland geregeld gaat worden en welke migraine patiënten hiervoor in aanmerking komen. Zodra meer bekend is, zal er weer een update op de website worden geplaatst.

Update mei 2018:
Zojuist is bekend gemaakt dat het eerste anti-CGRP-medicijn goedgekeurd is door de FDA (Food and Drug administration) in de Verenigde Staten. Het betreft het medicijn Aimovig (Erenumab) van de firma’s Amgen en Novartis. Dit betekent nog niet dat het medicijn beschikbaar is in Nederland. De verwachting is dat de goedkeuring in Europa deze zomer/najaar volgt. Dit betekent dat het middel wel al beschikbaar is, maar dat de vergoeding nog niet geregeld is. Tevens moet nog duidelijk worden welke migraine patiënten in aanmerking komen voor dit type medicijn. Wij zullen u op de hoogte houden via deze website en via de nieuwsbrief (https://bit.ly/2rPJVRi

Update december 2017: 
Afgelopen 2 jaar hebben meerdere onderzoeken plaatsgevonden naar nieuwe medicijnen tegen migraine. Ook het LUMC heeft aan deze onderzoeken meegewerkt. Het gaat om antistoffen gericht tegen het eiwit CGRP, een eiwit dat vrijkomt bij een migraineaanval.  Het zijn de eerste medicijnen die specifiek ontwikkeld zijn om migraineaanvallen te voorkomen. De eerste veelbelovende uitkomsten van de onderzoeken naar deze middelen die de werking blokkeren van CGRP zijn nu gepubliceerd in het toonaangevende blad New England Journal of Medicine. Dit nieuws heeft ook RTL, de BBC en NU.nl bereikt. De helft van de patiënten laat een halvering van het aantal migraineaanvallen zien, maar ook een afname in heftigheid van de aanvallen werd geobserveerd. Ook lijken er minder vaak bijwerkingen op te treden dan bij de bestaande preventieve medicijnen tegen migraine maar voor effecten op lange termijn is verder onderzoek nodig. Een belangrijke vraag voor de toekomst zal zijn of we kunnen voorspellen welke patiënten goed reageren op deze middelen. De verwachting is dat halverwege volgend jaar de eerste CGRP antistoffen geregistreerd gaan worden. Daarna moet de vergoeding in Nederland nog geregeld worden en moet duidelijk worden welke migraine patiënten hiervoor in aanmerking komen.