Ons onderzoek naar migraine

In het LUMC wordt er volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar migraine. Hier werken onder andere de afdelingen Neurologie, Humane Genetica en Radiologie aan mee. Het LUMC heeft al jarenlang een vooraanstaande positie in dit onderzoeksgebied. We werken intensief samen met andere academische ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC in Rotterdam, en verschillende internationale onderzoeksgroepen.Erfelijkheidsonderzoek

Het identificeren van genen is van groot belang voor het vergroten van onze kennis over de mechanismen die een rol spelen bij migraine. Om genetische oorzaken te vinden voeren wij het erfelijkheidsonderzoek uit.

Meer informatie over het erfelijkheidsonderzoek

Biochemisch onderzoek

Het biochemisch onderzoek is een groots en uniek onderzoek, dat bestaat uit twee afzonderlijke delen: een MRS onderzoek (een speciale vorm van MRI) en een hersenvocht onderzoek.

Meer informatie over hersenvocht onderzoek en Meer informatie over spectroscopie (MRS) onderzoek

Stemmingsonderzoek

Migraine komt vaak samen voor met depressieve- of angstklachten. Het is voor ons belangrijk om te weten in welke mate dergelijke klachten bestaan bij de migrainepatiënten binnen het LUMINA onderzoek, door middel van het stemmingsonderzoek proberen wij hierachter te komen.

Meer informatie over stemmingsonderzoek

Chronische migraine: CHARM-studie

Sinds 1 november 2012 loopt in het LUMC de CHARM-studie. Dit is een studie naar het effect van botuline toxine (botox) in de behandeling van Chronisch Migraine. De inschrijving voor deze studie is gesloten.

Meer informatie over onderzoek de CHARM-studie

Migraine en beroerte bij vrouwen: CREW-studie

In samenwerking met de Hartstichting doet het LUMC onderzoek naar migraine als risicofactor op hart- en vaatziekten bij jonge vrouwen. Daarnaast wordt in de CREW studie onderzocht welke invloed een herseninfarct (beroerte) heeft op migraine.

Meer informatie over de CREW-studie

Migraine en hormonen bij vrouwen: WHAT!-studie

The Migraine - WHAT! Study: Over de rol van hormonen bij vrouwen is nog niet veel bekend. Het doel van deze studie is het achterhalen van de exacte rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraine aanvallen bij vrouwen en het vinden van een effectieve preventieve behandeling gericht op hormonen. 

Meer informatie over de WHAT! Study