Ons onderzoek naar migraine

In het LUMC wordt er volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar migraine. Hier werken onder andere de afdelingen Neurologie, Humane Genetica en Radiologie aan mee. Het LUMC heeft al jarenlang een vooraanstaande positie in dit onderzoeksgebied. We werken intensief samen met andere academische ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC in Rotterdam, en verschillende internationale onderzoeksgroepen.Waarom is onderzoek naar migraine nodig?

Migraine vermindert de kwaliteit van leven aanzienlijk en kost de gemeenschap veel geld. De Wereldgezondheids- organisatie (WHO) noemt migraine als nummer twee in het rijtje meest belastende ziekten. Mensen kunnen door een migraineaanval uitgeschakeld raken, niet werken of naar school gaan, of deelnemen aan het sociale leven met familie en vrienden. Daarnaast is het bekend dat bij een aantal migrainepatiënten ook andere klachten of symptomen voorkomen die verband houden met de hersenaandoening. 

Meedoen aan ons onderzoek naar migraine

Regelmatig zijn we op zoek naar proefpersonen. Verder op deze pagina kunt u lezen welke onderzoeken wij op dit moment verrichten. Als u zich wilt aanmelden als proefpersoon voor een van de onderzoeksprojecten, vragen wij u meestal eerst een vragenlijst in te vullen. Lees daarvoor de informatie over de desbetreffende studie.
Heeft u al een keer deelgenomen aan een onderzoek en bent u geïnteresseerd in een andere studie? Of heeft u een algemene vraag ons onderzoek? Mail dan naar: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl

Let op: start onderzoeken via CastorEDC

Sinds kort gebruiken wij CastorEDC. Dit is een digitaal dataverzamelsysteem dat wij gebruiken voor sommige (vragenlijst)onderzoeken. Dit betekent dat u mails kunt krijgen van "no-reply@castoredc.com".
 
Alle mails van ons zullen het LUMINA-/LUCA-logo hebben. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u altijd mailen naar: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl

Migrainepatiënten

Bent u een migrainepatiënt en wilt u graag meedoen aan ons onderzoek? Meer informatie over deelname vindt u op de pagina over meedoen aan ons onderzoek.


Gezonde vrijwilligers

Ook personen zonder migraine kunnen deelnemen aan ons onderzoek. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over onderzoek bij gezonde vrijwilligers.

Onze onderzoeksprojecten naar migraine 

Het onderzoek naar migraine in het LUMC is breed en wordt vanuit verschillende invalshoeken verricht. Hieronder volgt een overzicht van onze huidige onderzoeksprojecten.

Erfelijkheidsonderzoek

Het identificeren van genen is van groot belang voor het vergroten van onze kennis over de mechanismen die een rol spelen bij migraine. Om genetische oorzaken te vinden voeren wij het erfelijkheidsonderzoek uit.

Meer informatie over het erfelijkheidsonderzoek

Biochemisch onderzoek

Het biochemisch onderzoek is een groots en uniek onderzoek, dat bestaat uit twee afzonderlijke delen: een MRS onderzoek (een speciale vorm van MRI) en een hersenvocht onderzoek.

Meer informatie over hersenvocht onderzoek en Meer informatie over spectroscopie (MRS) onderzoek

Stemmingsonderzoek

Migraine komt vaak samen voor met depressieve- of angstklachten. Het is voor ons belangrijk om te weten in welke mate dergelijke klachten bestaan bij de migrainepatiënten binnen het LUMINA onderzoek, door middel van het stemmingsonderzoek proberen wij hierachter te komen.

Meer informatie over stemmingsonderzoek

Migraine en hormonen bij vrouwen – WHAT!-studie

The Migraine - WHAT! Study: Over de rol van hormonen bij vrouwen is nog niet veel bekend. Het doel van deze studie is het achterhalen van de exacte rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraine aanvallen bij vrouwen en het vinden van een effectieve preventieve behandeling gericht op hormonen. 

Meer informatie over de WHAT! Study 

Migraine en beroerte bij vrouwen – CREW-studie

In samenwerking met de Hartstichting doet het LUMC onderzoek naar migraine als risicofactor op hart- en vaatziekten bij jonge vrouwen. Daarnaast wordt in de CREW studie onderzocht welke invloed een herseninfarct (beroerte) heeft op migraine.

Meer informatie over de CREW-studie