Onderzoek naar clusterhoofdpijn

Let op: technische storing website voor aanmelden als deelnemer aan ons hoofdpijnonderzoek 

Voor meer informatie gaat u naar deze pagina


Er wordt onderzoek gedaan naar het beloop van clusterhoofdpijn en naar voorspellende factoren.Ook wordt er onderzocht welke rol erfelijkheid speelt in het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit wordt  gedaan binnen het LUCA project. De naam staat voor Leiden University Cluster headache neuro-Analysis programme. In het LUMC wordt sinds jaren onderzoek gedaan naar het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met een groot aantal neurologen en onderzoekers van verschillende afdelingen in Nederland. 

Indien u zich wil aanmelden voor een van de onderzoeken, dient u eerst een van de vragenlijsten in te vullen. Aan de hand van uw antwoorden kunt u worden uitgenodigd voor een van de onderzoeken. Heeft u al een keer deelgenomen aan een onderzoek en bent u geïnteresseerd in een ander onderzoek? Mail dan naar: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl


Aanmelden onderzoek clusterhoofdpijn

 

Onderzoeken naar clusterhoofdpijn

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het ontstaansmechanisme van clusterhoofdpijn, hebben we zeer veel clusterhoofdpijn patiënten nodig. Als u clusterhoofdpijn heeft of denkt te hebben vragen wij u eerst een oriënterende vragenlijst in te vullen. Als hieruit blijkt dat u geschikt bent voor het onderzoek vragen wij u een uitgebreide vragenlijst in te vullen.

Meer informatie over het vragenlijstonderzoek


Het identificeren van genen is van groot belang voor het vergroten van onze kennis over de mechanismen die een rol spelen bij clusterhoofdpijn. Om genetische oorzaken te vinden voeren wij het erfelijkheidsonderzoek uit.

Meer informatie over het erfelijkheidsonderzoek


Clusterhoofdpijn is in de meeste gevallen goed met medicijnen te behandelen. Helaas is er een groep van patiënten met de chronische vorm van clusterhoofdpijn bij wie deze medicijnen onvoldoende werkzaam zijn of te veel bijwerkingen geven. Om dit te onderzoeken willen wij de werkzaamheid en veiligheid van verschillende vormen van stimulatie van de achterhoofdzenuw bestuderen.

Meer informatie over neurostimulatie onderzoekEen relatief nieuwe behandeling voor clusterhoofdpijnaanvallen is de GON-injectie. GON staat voor Greater Occipital Nerve, oftewel de achterhoofdszenuw.  Een GON-injectie kan al binnen aantal dagen effectief zijn en aanvallen wekenlang onderdrukken. De injectie heeft milde bijwerkingen. Mogelijk zou dit een alternatieve behandeling zijn voor patiënten met episodische clusterhoofdpijn, zodat zij geen hoge dosis van verapamil hoeven te gebruiken. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen aanzienlijk af.

Meer informatie over GON-injecties


Gezonde vrijwilligers

Ook personen zonder migraine of clusterhoofdpijn kunnen deelnemen aan ons onderzoek. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over onderzoek bij gezonde vrijwilligers