Nieuwsbrief februari 2013

CLUSTERHOOFDPIJN Nieuwsbrief LUCA en ICON

nummer 5


Nieuwe onderzoeker

Begin oktober 2012 is het onderzoeksteam uitgebreid met arts-onderzoeker drs. I.F. De Coo. Zij zal onder andere de ICON studie coördineren in samenwerking met drs. L.A. Wilbrink. Daarnaast zal drs. De Coo verantwoordelijk zijn voor deelname van het LUMC aan verschillende internationale onderzoeken naar nieuwe behandelingen van
clusterhoofdpijn en migraine. We zullen u via onze website en deze nieuwsbrief hiervan op de hoogte houden.

ICON-studie

De ICON studie ‘Stimulatie van de achterhoofdzenuw voor medicamenteus onbehandelbare chronische clusterhoofdpijn’ is vanaf halverwege januari weer van start gegaan na een tijdelijke inclusiestop omwille van financiële redenen. Inmiddels is er een wachtlijst aan patiënten die opgeroepen gaan worden. In de loop van dit jaar tot begin 2014 willen we nog 65 patiënten mee laten doen in Nederland in de verschillende deelnemende ziekenhuizen. Binnenkort zal de studie ook van start gaan in het buitenland: België, Engeland, Zwitserland, Duitsland en Hongarije zullen gaan deelnemen. Wij zijn op zoek naar nog meer geschikte patiënten voor dit onderzoek. 

Lees verder


Wist u dat: uiteindelijk internationaal 144 patiënten zullen deelnemen aan de ICON studie?

Paddogebruik als behandeling van clusterhoofdpijn

Geschrokken waren wij over het artikel ‘doe-het-zelfhulp bij splijtende hoofdpijn’ in het NRC Handelsblad van 18 december 2012. Dit artikel gaat over paddogebruik bij cluster hoofdpijnpatiënt en redacteur van het NRC Dhr. Beemsterboer. Tot onze spijt heeft het NRC geweigerd onze reactie te plaatsen. Wij willen u graag op de onjuistheden in het artikel wijzen. Indien u het artikel en onze reactie zou willen lezen kan dat via deze link.

Gezocht: Gezonde controlepersonen zónder hoofdpijn

Om onze bevindingen in migraine en clusterhoofdpijn nog beter te kunnen duiden, wil het LUMINA team deze vergelijken met de gegevens van mensen zónder hoofdpijn. Kent u mensen in uw omgeving die wellicht geïnteresseerd zijn, dan kunnen zij zich aanmelden via onze website www.lumc.nl/hoofdpijn.

Lees verder

Clusterhoofdpijn en aura

Clusterhoofdpijn kan gepaard gaan met migrainesymptomen zoals aura, fotofobie, fonofobie, osmofobie, misselijkheid en braken, wat vaak tot de onjuiste diagnose ‘migraine’ leidt. Recent hebben wij een groot deel van de deelnemers van het LUCA onderzoek telefonisch geïnterviewd. In dit interview hebben wij onder andere
onderzocht hoe vaak een aura voor komt bij patiënten met clusterhoofdpijn. Aurasymptomen kwamen in onze studie bij bijna 10% van de patiënten met clusterhoofdpijn voor. Dit is een belangrijk gegeven bij de diagnostiek bij patiënten met hoofdpijn.

Wist u dat: aurasymptomen niet uitsluitend bij migraine voorkomen, maar ook bij clusterhoofdpijn?