Nieruitname bij levende donoren

In het LUMC vinden jaarlijks ongeveer 150 niertransplantaties plaats, waarvan tachtig dankzij donatie bij leven. In Nederland is er een tekort aan donororganen van mensen die overleden zijn (postmortale donororganen). Hierdoor besluiten steeds meer mensen tijdens hun leven al een orgaan af te staan: donatie bij leven.

Niertransplantatie van een levende donor

Omdat er weinig donororganen zijn en de wachtlijsten voor een donororgaan lang zijn, wordt soms een donatie van een levende donor overwogen. Dit is een grote beslissing voor zowel de donor als de ontvangende patiënt. Het vraagt om een zeer zorgvuldige voorbereiding.

Lees meer in de patiëntenfolder Niertransplantatie van levende donor.

Operatietechnieken

Om de nier te verwijderen bij een levende donor is er altijd een snee nodig, ongeachte welke operatiemethode wordt gekozen. In het LUMC worden momenteel twee technieken toegepast:

  1. De Leidse incisie
    Dit is een verticaal verlopende snee links of rechts naast de lange buikspier. De lengte van deze zogenaamde 'Leidse Incisie' wordt bepaald door het gewicht van de donor, de positie, het aantal bloedvaten en het aantal afvoergangen van de nier. De lengte van de incisie kan variëren van 10 tot 15 cm. Bij deze benadering blijft de chirurg buiten de buikholte.
  2. Laparoscopische ingreep (kijkoperatie)
    Hierbij wordt een aantal instrumenten (scopen) in de buik geschoven. Om goed zicht te hebben in de buik wordt er lucht in de buikholte geblazen. De chirurg kan via de scopen de nier helemaal los maken van de bloedvaten. Vervolgens wordt er boven het schaambeen een snede (bikinisnede) van 8 cm gemaakt waardoor de nier verwijderd wordt.

Tijdens uw bezoek aan de chirurg kunt u uw voorkeur uitspreken en zal de chirurg met u bespreken welke techniek het beste is.