Endometriose

Onze zorg

Endometriose is een ziekte waarbij het slijmvlies van de baarmoeder (het endometrium) zich niet alleen aan de binnenzijde van de baarmoeder bevindt, maar ook aan de buitenkant,in de buikholte. Deze goedaardige afwijking reageert op dezelfde manier op de vrouwelijke hormonen als het slijmvlies in de baarmoeder, namelijk cyclisch groeien en afgestoten worden (de menstruatie).

Endometriose is een goedaardige maar chronische ziekte. Gelukkig niet levensbedreigend, maar kan wel een grote impact op het leven hebben. Het komt voor bij één op de tien vrouwen en toch is de ziekte relatief onbekend.

Het LUMC biedt multidisciplinaire zorg (door samenwerking tussen gynaecologen, fertiliteitsartsen, urologen, chirurgen, radiologen, psychologen en diëtisten) om samen met de patiënte tot een voor haar passende behandeling te komen. Dit kan door medicatie of een operatie.  Er is psychologische ondersteuning nodig als de patiënte door (pijn)klachten, die ondanks behandeling soms kunnen blijven bestaan, beperkt wordt in het leven van alledag. 

Afspraak maken

U kunt naar ons worden doorverwezen door uw huisarts of een medisch specialist van een ander ziekenhuis.