Cryopreservatie

Onze zorg

Door behandeling met chemotherapie, bestraling of operatie kunt u verminderd vruchtbaar worden. U kunt door deze behandelingen ook vervroegd in de overgang komen. Het is belangrijk om met uw behandelend arts te praten over uw eventuele kinderwens.

Of u voor vruchtbaarheidsparende maatregelen in aanmerking komt, hangt af van de behandeling die u zal ondergaan. Uw behandelend arts kan u daarover informatie geven. Ook de reden van de behandeling (welke soort kanker) en uw leeftijd spelen hierbij een rol.

Afwachten

Vrouwen die naar onze polikliniek worden verwezen, krijgen informatie over de verschillende mogelijkheden om de vruchtbaarheid zoveel mogelijk te sparen. Als een behandeling een kleine kans op schade aan de eierstokken kan veroorzaken, is afwachten meestal de eerste keuze.

Ivf-behandeling

Bij een grotere kans op schade aan de eierstokken, wordt gekeken of u in aanmerking komt voor een ivf-behandeling (in vitro fertilitisatie). Via hormonale stimulatie wordt getracht om meerdere eicellen te laten rijpen, waarna deze via een punctie uit de eierstokken worden gehaald. De bevruchting met zaad gebeurt in het laboratorium. Als er embryo’s ontstaan, worden deze ingevroren voor later gebruik.

Invriezen van eierstokweefsel

In onderzoeksverband vindt in het LUMC ook invriezen van eierstokweefsel plaats. Dit is een experimentele methode waarbij via een kijkoperatie één eierstok uit de buik verwijderd wordt. De buitenste laag van de eierstok bevat onrijpe eicellen. Deze laag wordt in kleine stukjes ingevroren. Later worden deze stukjes ontdooid en weer teruggeplaatst in de buik. In dit programma wordt nauw samengewerkt met gynaecologen uit het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.