Gynaecologische oncologie

Polikliniek Gynaecologische oncologie

contact polikliniek

De gynaecologische oncologie houdt zich bezig met de behandeling van kwaadaardige afwijkingen van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Een aantal gynaecologen hebben zich gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van deze aandoeningen en zijn landelijk erkend als subspecialisten gynaecologische oncologie. Binnen het werkgebied van de gynaecologische oncologie is het LUMC een kenniscentrum op het gebied van baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom). In het LUMC worden de meeste operaties vanwege baarmoederhalskanker in Nederland verricht en patiënten vanuit de hele regio maar ook ver daarbuiten komen hiervoor naar Leiden.

De behandeling van kwaadaardige aandoeningen kan niet meer uitgevoerd worden binnen één afdeling of specialisme. Er bestaat dan ook een intensief samenwerkingsverband met andere afdelingen in het LUMC zoals de afdelingen Medische Oncologie, Radiotherapie, Pathologie en Radiologie. Wekelijks vindt er een multidisciplinaire bespreking plaats waar alle patiënten met gynaecologische kanker gezamenlijk worden besproken en er een gezamenlijk behandelplan wordt gemaakt.

De centrumfunctie van de afdeling Gynaecologie binnen de regio houdt ook in dat er in de andere ziekenhuizen binnen de regio meegeopereerd wordt wanneer daar patiënten met een kwaadaardige aandoening worden behandeld. Het gaat daarbij vooral om patiënten met eierstokkanker. Behalve het meeopereren zijn er met alle ziekenhuizen in de omgeving regelmatige oncologiebesprekingen waarin alle patiënten met gynaecologische kanker uit die ziekenhuizen besproken worden en er vanuit het LUMC geadviseerd wordt over de behandeling.