Psychosomatische gynaecologie en seksuologie

 

Polikliniek Psychosomatische gynaecologie en seksuologie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Gynaecologie


team poli seksuologie

Op deze polikliniek is een team van psychologen en artsen werkzaam. De meeste psychologen zijn geregistreerd als gezondheidszorg psycholoog of klinisch psycholoog. Daarnaast is er een gynaecoloog en een huisarts aan het team verbonden. De meeste teamleden zijn tevens Seksuoloog NVVS ( Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie).

De polikliniek biedt diagnostiek en behandeling op het gebied van seksuele problematiek, aan zowel vrouwen als mannen. Soms kunnen de problemen een gevolg zijn van een bepaalde medische of psychische ziekte of de behandeling ervan. De klachten die voor behandeling in aanmerking kunnen komen zijn ondermeer pijn bij de gemeenschap (dyspareunie), gemeenschap is niet mogelijk (vaginisme), erectieproblemen, orgasmeproblemen (te snel of niet kunnen klaarkomen) of verminderd zin in seksueel contact. Er wordt aandacht besteed aan zowel de lichamelijke als psycho-seksuele aspecten van een klacht. Daarnaast bestaat er veel ervaring in de begeleiding van mensen met onverklaarde lichamelijke klachten zoals chronisch buikpijn en chronisch pijn, jeuk of brandend gevoel aan de geslachtsdelen.

Op de polikliniek vindt ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar de psychologische aspecten van gynaecologische en seksuele problemen . Ook wordt door de teamleden een bijdrage geleverd aan diverse onderwijsactiviteiten in de geneeskunde- en psychologiestudie en de opleiding tot gynaecoloog.

Voor welke klachten kan ik terecht

Dyspareunie

Vrouwen die pijn ervaren bij de gemeenschap hebben last van “dyspareunie”.  De pijn kan “diep” in de vagina zijn, maar ook bij de ingang van de vagina. Dit laatste noemen we oppervlakkige dyspareunie. Het betreft dikwijls een brandende, schurende pijn. Logischerwijs heeft de vrouw door de pijn vaak minder zin in seksueel contact met haar partner, wordt ze minder (snel) opgewonden en vochtig tijdens het vrijen en spant ze onwillekeurig haar bekkenbodemspieren aan. Na het intakegesprek volgt meestal een consult bij een arts/gynaecoloog om na te gaan of er een somatische reden voor de klachten te vinden is. Daarna zal een behandelplan worden opgesteld.naar boven

Vaginisme

Vrouwen die niet in staat zijn geslachtsgemeenschap te hebben ondanks hun eigen wens daartoe, hebben last van vaginisme. De oorzaak is vaak onbekend. Het kan zijn dat al vanaf de eerste poging tot geslachtsgemeenschap het probleem bestaat. Het is ook mogelijk dat een vrouw eerst gemeenschap heeft kunnen hebben, maar dat dit in de loop van de tijd niet meer kan. Voor vrouwen bij wie gemeenschap nooit heeft kunnen plaatsvinden is een gedragstherapeutische behandeling ontwikkeld welke succesvol blijkt te zijn in het kunnen hebben van gemeenschap (zie ook de folder “Gedragstherapie bij vrouwen met levenslang vaginisme”). Begeleiding vindt plaats door een vrouwelijke behandelaar. naar boven

Erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, bv. leeftijd, psychische oorzaken als angst, of somberheid, lichamelijke oorzaken of bijwerking van medicijnen.

Vaak spelen verschillende factoren tegelijk een rol. Op de polikliniek zal uw behandelaar samen met u de verschillende oorzaken met u in kaart brengen. Zo nodig kan er ook een consult voor lichamelijk onderzoek aangevraagd worden bij de afdeling Urologie. Daarna zal een behandelplan worden opgesteld.

naar boven

Orgasmeproblemen

Een orgasmeprobleem betekent dat een man of vrouw niet (meer) klaarkomt of dat het heel lang duurt, ondanks voldoende seksuele stimulatie en seksuele opwinding. Oorzaken hiervoor kunnen zijn dat er onvoldoende of niet de juiste seksuele prikkeling plaatsvindt of dat er negatieve of schaamtevolle gedachten spelen. Lichamelijke factoren als ziekte of medicijngebruik kunnen eveneens een rol spelen.
Ook kan het zijn dat een man zo snel klaarkomt, dat er te weinig tijd is om met zijn partner plezierige seks te hebben (vroegtijdige zaadlozing). Of dit als een probleem wordt ervaren is persoonlijk.
Op de polikliniek zal uw behandelaar samen met u de verschillende oorzaken in kaart brengen. Daarna zal een behandelplan worden opgesteld.naar boven

Verminderd seksueel verlangen

Verminderde zin in seks kan plotseling optreden of erin sluipen, afhankelijk van de oorzaken. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een periode met veel stress, relatieproblemen, seksuele sleur, verschil in seksuele wensen, maar ook ziekte en/of medicijngebruik. Hierdoor ontstaat er een verschil in verlangen, wat op zich weer kan leiden tot relatieproblemen. Op de Polikliniek brengt uw behandelaar samen met u en uw eventuele partner in kaart wat de verschillende oorzaken kunnen zijn. Daarna zal een behandelplan worden opgesteld.

 Hoe verloopt het eerste gesprek?

Uw eerste afspraak kunt u meestal binnen enkele weken in overleg met het secretariaat plannen. Indien u een vaste partner hebt gaan we ervan uit dat u beiden bij dit gesprek aanwezig bent om een zo volledig mogelijk beeld van uw probleem te kunnen krijgen. Indien u een voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke hulpverlener hebt, wordt daar in principe rekening mee gehouden. Tijdens het eerste consult (intake) worden uw problemen geïnventariseerd. Zowel vooraf als na afloop van dit eerste consult zal u beiden gevraagd worden enkele vragenlijsten in te vullen. Het secretariaat zal u daarvoor via de mail een link sturen, zodat u de vragenlijsten thuis kun invullen. In overleg kan een lichamelijk onderzoek onderdeel zijn van de intakeprocedure. Op basis van het gesprek, de gegevens van de vragenlijsten en een eventueel lichamelijk onderzoek zal er een behandelvoorstel worden gedaan. Soms blijkt op grond van de gegevens dat u beter door een andere psychologische of medische hulpverlener kan worden geholpen. Dan kunnen wij u gericht verwijzen. naar boven

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

De seksuologische hulpverlening op de polikliniek is meestal kortdurend (5 tot 10 gesprekken van maximaal één uur) en klachtgericht. Maar een behandeling kan meer gesprekken beslaan, afhankelijk van de ernst van de klacht. De behandeling wordt in verschillende vormen aangeboden:

  1. Individuele therapie;
  2. Partner relatie therapie;
  3. Groepsbehandeling of cursus voor een specifiek probleem. Er zijn groepsprogramma’s voor vrouwen met pijn bij het vrijen (dyspareunie) en vrouwen met chronisch buikpijn.

Soms vindt behandeling plaats in overleg met andere hulpverleners, zoals een gynaecoloog of een uroloog.


Wat zijn de kosten?

naar boven

Voorafgaande aan het eerste gesprek worden u en (uw eventuele) partner administratief ingeschreven. In verband met deze inschrijving verzoeken we u 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. De kosten van de behandeling worden door het LUMC direct gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekeringen. Afhankelijk van de manier waarop u verzekerd bent, worden de kosten vergoed. Voor uw partner worden geen kosten in rekening gebracht. Uiteraard zal de ziektekostenverzekering bij vergoeding van de gedeclareerde kosten ook rekening houden met uw verplicht en eventueel vrijwillig eigen risico. 


Hoe maak ik een afspraak?

naar bovenU kunt zelf een afspraak maken nadat u door uw huisarts, specialist of andere behandelaar bent verwezen. De verwijsbrief dient u mee te nemen bij de eerste afspraak. U kunt op werkdagen bellen 's ochtends van 9.00 – 12.00 uur, 's middags van 13.30 - 15.00 uur.

Adres

Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie
Poortgebouw-Zuid, 4e etage
Rijnsburgerweg 10
2333 AA Leiden

Postadres

Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie
Poortgebouw-Zuid, (VRSP) 4e etage
Postbus 9600
2300 RC Leiden

Tel.: 071-5268032
Fax: 071-5266950

naar boven