Gynaecologische aandachtsgebieden

Psychosomatische gynaecologie en seksuologie

De polikliniek psychosomatische gynaecologie en seksuologie biedt diagnostiek en behandeling op het gebied van seksuele problematiek, aan zowel vrouwen als mannen. Soms kunnen seksuele problemen een gevolg zijn van een bepaalde medische of psychische ziekte of de behandeling ervan.

De klachten die voor behandeling in aanmerking kunnen komen zijn onder meer pijn bij de gemeenschap (dyspareünie), gemeenschap die niet mogelijk is (vaginisme), erectieproblemen, orgasmeproblemen (te snel of niet kunnen klaarkomen) of verminderde zin in seksueel contact. Er wordt aandacht besteed aan zowel de lichamelijke als psychoseksuele aspecten van een klacht.

Onze afdeling heeft daarnaast veel ervaring in de begeleiding van mensen met onverklaarde lichamelijke klachten zoals chronische buikpijn en chronisch pijn, jeuk of brandend gevoel aan de geslachtsdelen.

Onderzoek naar de effectiviteit van een cognitief gedragstherapeutische behandeling (CGT) voor vrouwen (18-45jaar) met oppervlakkige dyspareünie zonder specifieke lichamelijke oorzaak:

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van pijn bij het vrijen, zonder dat daarvoor een lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Slechts 1 op de 3 vrouwen zoekt hulp voor deze klacht. Mogelijk spelen onvoldoende opwinding, lubricatie en ontspanning een rol bij deze klacht. Welke behandeling helpt, is tot nu toe weinig onderzocht. Bij de poliklinieken Seksuologie van het LUMC, het AMC en het MUMC is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van een CGT-behandeling. De behandeling is kosteloos. Meer informatie: https://gripstudie.nl