Gynaecologische aandachtsgebieden

Gynaecologische oncologie

De gynaecologische oncologie houdt zich bezig met de behandeling van kwaadaardige afwijkingen van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Een aantal gynaecologen heeft zich gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van deze aandoeningen en zijn landelijk erkend als subspecialisten gynaecologische oncologie. 

Binnen het werkgebied van de gynaecologische oncologie is het LUMC Oncologie Centrum een kenniscentrum op het gebied van baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom). In het LUMC worden de meeste operaties vanwege baarmoederhalskanker in Nederland verricht en patiënten vanuit de hele regio maar ook ver daarbuiten komen hiervoor naar Leiden.

De behandeling van kwaadaardige aandoeningen kan niet uitgevoerd worden binnen één afdeling of specialisme. Er bestaat dan ook een intensief samenwerkingsverband met andere afdelingen in het LUMC in het LUMC Oncologie Centrum

Wekelijks vindt er een multidisciplinaire bespreking plaats waar alle patiënten met gynaecologische kanker gezamenlijk worden besproken en er een gezamenlijk behandelplan wordt gemaakt. De centrumfunctie van de afdeling Gynaecologie binnen de regio houdt ook in dat er in de andere ziekenhuizen binnen de regio wordt mee-geopereerd als daar patiënten met een kwaadaardige aandoening worden behandeld. Het gaat vooral om patiënten met eierstokkanker. Daarnaast zijn er met alle ziekenhuizen in de omgeving regelmatig oncologiebesprekingen waarin alle patiënten met gynaecologische kanker uit die ziekenhuizen besproken worden en er vanuit het LUMC geadviseerd wordt over de behandeling.