ELAN-huisartsen berichten
oudere berichten - 2019
- 2019-10-28 - Onycho trial
-
Beste collega,
U bent als huisarts verbonden aan het Extramuraal Leids Academisch Netwerk (ELAN) van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC. Wij willen nogmaals uw aandacht vragen voor onderstaande aankondiging waarin uw deelname wordt gevraagd aan de Onycho Trial.
De Onycho Trial
Dubbelblinde onderzoek bij 108 deelnemers met een aangetoonde schimmelinfectie naar de effectiviteit van lokale behandeling voor schimmelnagels met miconazol tinctuur of amorfoline lak of placebo. Voor aanvullende informatie zie bijlage. U kunt ook terecht op www.lumc.nl/schimmelnagels.
- 2019-09-18 - FIT studie en Perspectief studie
-
Beste collega,
U bent als huisarts verbonden aan het Extramuraal Leids Academisch Netwerk (ELAN) van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC, en daarom willen wij graag uw aandacht vragen voor twee studies. De eerste is de FIT studie (Fasting In diabetes Treatment), een studie vanuit de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde die hier onder verder wordt toegelicht door de onderzoekers zelf. Daaronder wordt uw deelname gevraagd aan de Perspectief studie, een enquête naar voltooid leven.
FIT studie – Fasting In diabetes Treatment
Via het ELAN netwerk willen we u graag informeren over de FIT studie. De studie onderzoekt het effect van een nieuw dieet bij patiënten met Diabetes Mellitus Type 2 (DM2), wat slechts 5 dagen per maand gevolgd hoeft te worden. Het dieet bootst de effecten van vasten na door de specifieke samenstelling, terwijl het toch 3 maaltijden per dag omvat. We onderzoeken of het volgen van dit dieet gedurende 1 jaar ervoor zorgt dat het HbA1c omlaag gaat en er minder glucoseverlagende medicatie gebruikt hoeft te worden. Voor de studie zoeken we mensen die voor de DM2 geen medicatie of alleen metformine gebruiken.
In november 2019 is de studie officiëel gestart. Op dit moment hebben we al 64 patiënten die deelnemen aan de studie, maar we hebben nog ruimte voor meer deelnemers!
Heeft u in uw praktijk patiënten met DM2 die baat kunnen hebben van een dieetinterventie?
De studie zal de dagelijkse gang van zaken in de huisartsenpraktijk nauwelijks belasten, omdat u als huisarts of POH de gebruikelijke zorg blijft leveren aan uw patiënten. Het onderzoek zelf vindt plaats in het LUMC. In de bijlage vindt u uitgebreidere informatie voor de huisartspraktijk en een patiëntflyer.
Denkt u als huisarts of POH dat er mogelijk patiënten in uw praktijk geïnteresseerd zijn in deelname? Of wilt u meer informatie over de studie? Neem dan contact op met de onderzoekers, Elske van den Burg en Marjolein Schoonakker, door te mailen naar fit@lumc.nl of te bellen naar 06-83691091.
Perspectief studie - ‘voltooid leven’ onderzoek
Geachte collega,
Wij zijn verbonden aan het Julius Centrum van het UMCU & de Universiteit voor Humanistiek en doen onderzoek naar de omvang (prevalentie) en omstandigheden van de groep mensen die hun leven als ‘voltooid’ beschouwen. Wij doen dit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS, en het is gefinancierd door ZonMw. Voor meer informatie op de Rijksoverheid website, klik hier.1. Waarom dit bericht?
Wij vragen uw medewerking voor het invullen van onderstaande korte vragenlijst met acht vragen. Zoals u weet is er maatschappelijke discussie over hulp bij zelfdoding bij mensen die ervaren dat hun leven ‘voltooid’ is. Het gaat hierbij om mensen die geen toekomstperspectief meer zien en verlangen naar de dood, terwijl ze geen ernstige ziekte(n) of aandoening(en) hebben. De Commissie Schnabel stelde in 2016 dat de groep waarschijnlijk zeer klein is, maar daar is tot op heden nooit onderzoek naar gedaan. Ook weten we nog weinig over de aard van de doodswens. Dit onderzoek draagt bij aan kennisvermeerdering die hard nodig is voor het ontwikkelen van zorgvuldig beleid. De maatschappelijke impact van de resultaten van dit onderzoek is groot.
Huisartsen zullen steeds vaker met de thematiek van ‘voltooid leven’ te maken krijgen. Huisartsen zijn ook degenen die bij uitstek de context van mensen met een ‘voltooid leven’ kennen. Kortom, het perspectief van huisartsen is cruciaal om deze thematiek beter te begrijpen. Daarom ons vriendelijk verzoek om onderstaande korte vragenlijst in te vullen ten behoeve van de PERSPECTIEF-studie (*conform AVG, zie onderaan deze e-mail). Ook als u de thematiek van ‘voltooid leven’ niet tegenkomt in uw praktijk stellen wij uw medewerking zeer op prijs, omdat een zo nauwkeurig mogelijke prevalentieschatting maken een hoofddoel is van ons onderzoek.
2. Acht vragen; geschatte tijdsinvestering van slechts 5-7 minuten
Gezien het grote belang van dit onderzoek onder huisartsen hopen wij van harte dat u de vragenlijst binnen twee weken invult via deze link:
Mocht u overleg wensen dan kunt u gerust ondergetekende, huisarts & onderzoeker Dr. Alfred Sachs, bellen op: 06-53259353
Wij danken u alvast voor uw medewerking!
Het onderzoek loopt tot januari 2020 en na afronding hoort u van ons over de resultaten.* PERSPECTIEF-studie conform AVGU kunt de vragenlijst anoniem invullen. Uw e-mailadres is niet toegankelijk voor de onderzoekers en uw e-mailadres zal door ons dus ook nooit gebruikt worden voor andere doeleinden. De gegevens die u aan ons verstrekt worden uitsluitend gebruikt binnen dit onderzoek en niet met derden gedeeld. In rapporten en publicaties over het onderzoek zullen gegevens niet tot u te herleiden zijn. We vragen alleen naar anonieme gegevens in de vragenlijst. Dat betekent dat u voor het verstrekken van de gevraagde gegevens geen toestemming nodig heeft van de personen in kwestie. Dit kunt u nalezen in de KNMG richtlijn 2018 die aansluit bij de Europese privacywetgeving (AVG).
Met vriendelijke groet,
Hedwig Vos
- 2019-08-01 - Studie over effecten van gezondheidsnieuws op huisartsbezoek
-
Beste collega,
In het kader van een nieuwe studie, benaderen wij u omdat u als huisarts verbonden bent aan het Extramuraal Leids Academisch Netwerk (ELAN) van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC.
Hieronder vindt u informatie met betrekking tot de studie over de effecten van gezondheidsnieuws in de media op huisartsbezoek (onderzoeker Annemiek Schouten).
De komkommertijd is weer aangebroken. Dat betekent minder nieuws over de politiek, sport en economie, maar ook over de gezondheid.
Een goed moment om even terug te blikken op het gezondheidsnieuws dat de afgelopen tijd heeft gespeeld. Denk aan de afleveringen van Radar over statines of de vele krantenartikelen over de meningokokkenvaccinatie.
Uit onderzoek blijkt dat mensen, naast het internet, ook de nieuwsmedia zien als een bron van gezondheidsinformatie. In onze studie willen wij erachter komen wat de effecten zijn van dit gezondheidsnieuws op huisartsbezoek.
Hierbij hebben wij uw hulp hard nodig. In onze studie willen wij namelijk onderzoeken of mensen dit nieuws ook bespreken met u, de huisarts.
Onderstaande link verwijst naar een vragenlijst bestaande uit 14 meerkeuzevragen over uw ervaringen met nieuws in de spreekkamer. Het invullen duurt 5 minuten en is geschikt voor de telefoon en iPad.
Ideaal om dus snel op vakantie in te vullen.
Alvast bedankt voor uw medewerking, de resultaten van dit onderzoek worden uiteraard met u gedeeld.
https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_9G2IlAZSblcIDbf
Met vriendelijke groet,
Hedwig Vos
- 2019-07-23 - ACCEPTANCE Onderzoek
-
Beste collega,
Graag vraag ik uw aandacht voor het ACCEPTANCE onderzoek. Naast deze mail zult u de komende periode ook per post benaderd worden voor deze studie.
ACCEPTANCE Onderzoek
Het ACCEPTANCE onderzoek is een cluster-gerandomiseerde studie van 13 maanden, waarin het slimme astma inhalator programma wordt vergeleken met standaard astma zorg. Het ACCEPTANCE onderzoek wordt uitgevoerd in huisartspraktijken in regio Zuid-Holland en Groningen.
Met het ACCEPTANCE onderzoek wil onderzoekers van onze afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde van het LUMC (coördinerende onderzoeker Charlotte Poot) onderzoeken of een slimme astma inhalator programma therapietrouwe en astmacontrole verbetert in volwassenen met (deels) ongecontroleerde astma die Symbicort gebruiken. Daarnaast willen ze nagaan of patiënten en huisartsen goed met de slimme i nhalator kunnen werken in het dagelijks leven. Als laatste willen ze onderzoeken welke patiënten gebaat zijn bij de slimme astma inhalator aan de hand van patiëntkenmerken, zoals ziekteperceptie en digitale gezondheidsvaardigheden.
Contact opnemen?
Heeft u vragen over het onderzoek? Wilt u zich als huisartspraktijk aanmelden? Of wilt u meer informatie ontvangen over het onderzoek? Dan kunt u contact opnemen via acceptance@lumc.nl voor regio Zuid-Holland of neem alvast een kijkje op www.acceptance-onderzoek.nl (medio augustus te bekijken).
Met vriendelijke groet,
Hedwig Vos
- 2019-06-25 - Perspectief studie
-
Beste collega,
Graag vraag ik uw aandacht voor een onderzoek naar de prevalentie en kenmerken van mensen met een ‘voltooid leven’ gevoel in de huisartsenpraktijk. Het gaat om het invullen van een korte vragenlijst over het onderwerp ‘voltooid leven’ (7 korte vragen; geschatte tijdsinvestering van 5-7 minuten). In de bijlage kunt u meer lezen over het onderzoek.
Als de onderzoekers u de vragenlijst over ‘voltooid leven’ mogen sturen, zou u dan op dit emailadres perspectief@umcutrecht.nl willen klikken en het woord ELAN naar de onderzoekers willen sturen in de onderwerpregel? U ontvangt dan zo spoedig mogelijk meer informatie met de link naar de elektronische vragenlijst.
Wij hopen van harte dat u deelneemt aan dit onderzoek.
Hartelijke groet,
Hedwig Vos
- 2019-05-27 - CONNECT-studie
-
Geachte heer/mevrouw,
Voor de CONNECT-studie zijn het Trimbos-instituut en Leids Universitair Medisch Centrum op zoek naar deelnemers voor een groepsinterview over de logistiek van de stoppen-met-roken zorg in Nederland. Het doel van deze studie is om een strategie te ontwikkelen en testen die ervoor zorgt dat patiënten vanuit de eerste lijn vaker terecht komen bij bewezen effectieve stoppen-met-roken begeleiding. De strategie zal een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van nationale doelstellingen op weg naar een Rookvrije Generatie. Tijdens een groepsinterview zult u met andere zorgverleners praten over de nieuwe strategie.
Wilt u meedenken?
Wij zijn op zoek naar:
• huisartsen
• praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners
• doktersassistenten
• (zelfstandige) stoppen-met-roken coaches
• apothekersHet groepsinterview zal plaatsvinden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). We plannen het groepsinterview ’s avonds in, inloop vanaf 18 uur, zodat u direct uit werk langs kunt komen. Wij zorgen dat er broodjes/hapjes klaar staan. Het gesprek zal ongeveer 1,5 uur duren. We vergoeden uw reis/parkeerkosten.
Wanneer?
Graag horen wij of u deel kunt nemen op:
• Dinsdag 4 juni
Mocht u 4 juni verhinderd zijn, dan horen we graag welke dagen u schikken. Bij voldoende aanmeldingen organiseren we nóg een focusgroep. En anders zoeken we met u naar een andere oplossing zoals een telefonisch interview.Mail voor meer informatie en/of aanmelding naar connect-studie@trimbos.nl
Mocht u geen deel willen of kunnen nemen aan een groepsinterview, maar bent u wel geïnteresseerd in ons onderzoek en neemt u deel aan een FTO-groep? Wij zoeken ook nog FTO-groepen die in een later stadium mee willen doen aan de pilot (september tot oktober 2019) of trial (vanaf januari 2020) waarin de nieuwe strategie in wordt getest in de praktijk in de vorm van een RCT.
U kunt ons reeds mailen als u geïnteresseerd bent in deelname aan de pilot/trial. Wij zullen te zijner tijd contact met u opnemen en uitgebreidere informatie verstrekken.
Hartelijke groeten,
Naomi Lagerweij en Liza Meeuwsen
Promovendi CONNECT studie, uitgevoerd door het Trimbos Instituut en het LUMC.
Onder supervisie van prof. N. Chavannes, prof. M. Willemsen, dr. E. Croes en dr. E. Meijer
- 2019-05-24 - INTENSE onderzoek
-
Geachte huisarts,
Aangezien u verbonden bent aan het Extramuraal Leids Academisch Netwerk (Elan), brengen we graag een nieuw onderzoek bij u onder de aandacht. Voor nadere informatie en/of aanmelding kunt u ons bereiken via intense@lumc.nl
Een uitnodigingsbrief inclusief uitgebreide informatie over het onderzoek treft u in de bijlage.
We hopen u en/of uw collega-artsen als deelnemer te mogen verwelkomen.
Hartelijke groet,
Het onderzoeksteam
- 2019-05-19 - (fax) PECAN studie
-
Geachte huisarts,
In het kader van een nieuwe onderzoek, benaderen wij u omdat u als huisarts verbonden bent aan het Extramuraal Leids Academisch Netwerk (ELAN) van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC.
In de bijlage kunt u informatie over de PECAN studie vinden. De kwaliteit en uitvoerbaarheid van dit onderzoek is door de ELAN getoetst, ook METC-toestemming is geverifieerd.
PECAN - Onderzoek naar de diagnostiek van longembolie
In de PECAN studie wordt een nieuwe beslisregel voor longembolie onderzocht: de YEARS strategie. Hierbij wordt bij de verdenking op een longembolie gebruik gemaakt van drie klinische kenmerken en wordt een variabele afkapwaarde voor de D-dimeer gebruikt. Met de PECAN studie gaan we na of deze YEARS strategie net zo veilig, maar effectieveris dan de huidige uitgebreide beslisregel met als doel om minder patiënten onnodig naar het ziekenhuis te verwijzen. Tevens wordt bekeken of het bepalen van CRP van toegevoegde waarde is bij de verdenking op een longembolie. Zie de factsheet in bijlage voor meer informatie over het onderzoek.
Contactpersoon binnen LUMC PHEG voor dit onderzoek is: Mw. J.W. Blom – (J.W.Blom@lumc.nl)
Als u interesse heeft in deze studie, neem gerust contact met Mw. Blom op.
Met vriendelijke groeten, mede namens
Prof.dr. Mattijs Numans,
afdelingshoofd LUMC Public Health en EerstelijnsgeneeskundeMw. dr. Hedwig Vos - Huisarts en coördinator regio Haaglanden
Mw. drs. Helen Silvius - Huisarts en coördinator regio Leiden e.o. - 2019-03-08 - OPERA onderzoek
-
Beste collega,
Graag nodigen we u uit voor één van onze informatieavonden over het OPERA onderzoek, waar de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde(PHEG) van het LUMC aan meewerkt. Het gaat om een groot landelijk multidisciplinair onderzoek, waarbij 2000 patiënten met antidepressiva worden gevolgd. Gezocht wordt naar antwoorden op vragen als: Wanneer kan een patiënt veilig stoppen met antidepressiva? Wat is een verstandig afbouwtraject? In de bijlage vindt u meer informatie over de data en locaties van de informatieavonden.
Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met huisarts Ingrid Arnold via:i.a.arnold@lumc.nl
Met hartelijke groet,
Hedwig Vos, huisarts