ELAN-huisartsen berichten
oudere berichten - 2018
- 2018-12-14 - PECAN studie
-
Onderzoek naar de diagnostiek van longembolie
In de PECAN studie wordt een nieuwe beslisregel voor longembolie onderzocht: de YEARS strategie. Hierbij wordt bij verdenking longembolie gebruik gemaakt van (i) drie klinische kenmerken en (ii) wordt een variabele afkapwaarde voor de D-dimeer gebruikt. Met de PECAN studie gaan we na of deze YEARS strategie net zo veilig, maar effectiever is dan de huidige uitgebreide beslisregel die in de NHG-standaard staat. Dit met als doel minder onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis. Tevens wordt nagegaan of het bepalen van CRP van toegevoegde waarde is bij de verdenking op een longembolie. Zie de factsheet voor meer informatie over het onderzoek.
Iedere huisarts kan meedoen aan de PECAN studie.
Als u meedoet, betekent dit dat u bij iedere patiënt met verdenking op een longembolie de YEARS strategie volgt en u een D-dimeer en CRP bepaalt. Als u deelneemt, moet u het toestemmingsformulier ondertekenen en het registratieformulier invullen en opsturen. Voor iedere patiënt die u includeert ontvangt u een kleine vergoeding in de vorm van een VVV-bon ter waarde van €15,-. Na 3 maanden zal er een brief met een formulier naar de eigen huisarts worden gestuurd voor follow-up informatie (was er wel/niet sprake van een longembolie).
Wij zijn ook nog op zoek naar huisartsen die mee willen doen!
Wilt u bijdragen aan een verbetering van de diagnostiek van longembolie in de huisartspraktijk? Neem dan contact op via het e-mailadres: pecan@umcutrecht.nl of telefoonnummer: 088 - 75 692 37.
Alvast hartelijk bedankt namens het gehele onderzoeksteam!
Rosanne van Maanen
UMC Utrecht
- 2018-11-26 - Success studie
-
Beste huisarts,
Graag breng ik u de SUCCESS studie -Stoppen met roken na het uitstrijkje- onder de aandacht.
De SUCCESS studie onderzoekt het effect van stoppen-met-roken advies na het uitstrijkje. Met de SUCCESS-studie draagt u bij aan preventie in de huisartsenpraktijk. Deze studie is een mooie uitdaging voor doktersassistenten om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek.
De doelgroep:
- Rokende vrouwen van 30 – 60 jaar.
Wat vragen wij van alle praktijken?
- De opzet is een gerandomiseerd onderzoek, waarbij praktijken meedoen in een interventiegroep of in een controlegroep.
- Alle praktijken doen 1 jaar mee en werven in dat jaar 10 rokende vrouwen. Voor dit doel verstrekt de assistente aan vrouwen die op het spreekuur komen voorafgaand aan het uitstrijkje een korte vragenlijst.
Interventiepraktijk:
- De doktersassistente geeft aan rokende vrouwen een stopadvies na een gemaakt uitstrijkje. Dit duurt 3-5 minuten.
- De doktersassistenten en praktijkondersteuner volgen een training om het geven van stopadvies te oefenen (3 uren in de avond, 3 accreditatiepunten).
Controlepraktijk:
- Controlepraktijken geven géén stopadvies na het uitstrijkje.
Vergoeding:
- 100,- euro per deelnemende praktijk
- Indien interventiepraktijk:
- accreditatiepunten voor de training
- stopadvies na het uitstrijkje door de doktersassistente mag gedeclareerd worden als consult, ‘C’.
Waarom deze combinatie?
- Het uitstrijkje is een terugkerend moment. Daarom heeft het de potentie om op reguliere wijze de rookstatus vast te leggen van vrouwen die voor een uitstrijkje komen, en om stopadvies op maat te geven door de link tussen roken en kanker te benoemen.
- Van vrouwen tussen de 30 – 60 jaar rookt 20%. Deze vrouwen komen meestal niet voor roken bij de huisarts. Helaas krijgen veel vrouwen geen stopadvies of stophulp aangeboden door de huisarts omdat zij (nog) geen klachten hebben door het roken. Als deze vrouwen stoppen-met-roken heeft dat een positief effect op hun gezondheid en hun kans op vroegtijdige sterfte of ziekte door roken neemt af.
- Vooronderzoek met doktersassistenten liet zien dat een consult voor het uitstrijkje van 15 minuten voldoende is om rokers te werven en/of stopadvies te geven na het uitstrijkje. Vooronderzoek met rokende vrouwen liet zien dat bij een open benadering en uitleg waarom naar roken gevraagd wordt na het uitstrijkje, vrouwen meer open staan voor een gesprek over roken.
Wilt u meedoen aan de SUCCESS studie of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via success.studie@amc.uva.nl of bel naar 071 - 52 68650/68640
In de bijlage sturen we u mee:
- Informatiebrief
- Informatiefolder huisarts
- Informatiefolder doktersassistenteWij zien uw reactie tegemoet!
Met vriendelijke groet namens het SUCCESS onderzoeksteam,
Wilma van der Schrier-Salman, onderzoeksassistent
Marthe Mansour, arts-onderzoekerContactgegevens SUCCESS-studie
Wilma van der Schrier-Salman
Onderzoeksmedewerkster
Afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde/OZC
Leids Universitair Medisch Centrum
T: +31 71 52 68650/68640
Email: success.studie@amc.uva.nl
Bezoekadres: Gebouw 3
Hippocratespad 21
2333 ZD Leiden - 2018-10-15 - LESS study
-
Beste collega,
Patiënten die meer dan 5 medicijnen (polyfarmacie) gebruiken hebben een verhoogd risico op bijwerkingen, onder- en overbehandeling. Hoewel het stoppen van potentieel ongepaste medicatie vaak wordt aanbevolen, is dit voor zowel patiënten als huisartsen een uitdaging. Om deze uitdagingen nader te onderzoeken is The LESS Study op gezet in Bern, Zwitserland. The LESS Study nodigt huisartsen uit 34 landen uit om anoniem een vragenlijst in te vullen over belemmerende en bevorderende factoren om medicatie te stoppen.
Een heel aantal landen is Nederland al voorgegaan. Nederland mag natuurlijk niet ontbreken in deze studie. Vanuit de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC willen wij u daarom van harte uitnodigen deel te nemen aan deze vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 minuten van uw tijd. De gegevens worden volledig anoniem verzameld en veilig opgeslagen.
Via onderstaande link krijgt u direct toegang tot de vragenlijst.
https://de.surveymonkey.com/r/LESS_Netherlands
Als de link onverhoopt niet werkt kunt u deze kopiëren in de adresbalk.
Hartelijke groet, mede namens het LESS Study team,
Rosalinde Poortvliet
Dr. R.K.E. Poortvliet, senior huisarts-onderzoeker en epidemioloog, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum
- 2018-06-28 - Somatisch Onvoldoende Lichamelijke Klachten
-
Geachte collega,
Graag uw aandacht voor deze vragenlijst over Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) in de huisartspraktijk.
Door deze korte vragenlijst (ongeveer 10 minuten) in te vullen helpt u de onderzoekers beter inzicht te krijgen in de registratie en bespreking van SOLK-klachten in de huisartsenpraktijk.
Aan het begin van de vragenlijst vindt u een link naar een uitgebreidere informatiebrief. De antwoorden op de vragen worden geanonimiseerd, niemand zal weten wat u heeft geantwoord.
Alle deelnemers maken kans op één van de 10 cadeaubonnen van Bol.com ter waarde van €25,-.
Door hier<https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8pJCcrj8tUxUUxD > te klikken, wordt u automatisch doorgestuurd naar de online vragenlijst.
Hartelijk dank voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet,
Dr. Hedwig Vos, hoofd ELAN-research en huisarts
Mede namens,
Prof. Dr. Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde
Prof. Dr. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie
Willeke Kitselaar, MSc., onderzoeker (contactpersoon)LUMC, Campus Den Haag
Sectie Population Health Management
Faculteit Public Health en EerstelijnsgeneeskundeUniversiteit Leiden
Sectie Gezondheids-, medische en neuropsychologie Faculteit der Sociale WetenschappenWanneer u vragen heeft over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Willeke Kitselaar, via vragenlijstSOLK@fsw.leidenuniv.nl<mailto:vragenlijstSOLK@fsw.leidenuniv.nl > of 071-5276730.
- 2018-01-23 - Onderzoek besluitvormingsproces huisarts bij complexe gezondheidsproblematiek en kwetsbaarheid ouderen
-
Beste huisarts,
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan een onderzoek naar het besluitvormingsproces van een huisarts bij complexe gezondheidsproblematiek en kwetsbaarheid van ouderen in het zorgproces in de huisartspraktijk. Dit onderzoek is gestart onder leiding van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC en de afdeling Geriatrie van het Radboudumc.
De vragenlijst bevat een drietal casussen. Het is de bedoeling dat u aan de hand van deze casussen aan de patiënt een advies geeft zoals u dat in de dagelijkse praktijk zou doen. Daarnaast krijgt u aan het begin en aan het einde nog een aantal aanvullende vragen.
Het kost u slechts 15 minuten om deze survey in te vullen en uw reacties zijn volledig anoniem. U kunt slechts eenmaal deelnemen aan de enquête, maar u kunt uw reacties bewerken totdat de enquête wordt afgesloten (4 weken na datum van vandaag). Vragen die zijn gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht.
Als u vragen hebt over de enquête, stuurt u een e-mail naar: Franca.Leeuwis@radboudumc.nl
Wij stellen uw input zeer op prijs!
Klik op deze link om de survey te openen: https://nl.surveymonkey.com/r/JBN2PNY
Met vriendelijke groeten,
Zjala Ebadi
Franca Leeuwis
Jeanet Blom