Informatie voor patient

De diagnose kanker en de behandeling daarvan kunnen veel veranderingen met zich meebrengen in uw dagelijks leven. De veranderingen zijn niet alleen van invloed op u, maar ook op uw naaste omgeving. Naast lichamelijke klachten kunt u ook psychische en sociale problemen ervaren. De maatschappelijk werkers van de expertisegroep Oncologie in het LUMC beschikken over kennis en ervaring op het gebied van omgaan met kanker en het omgaan met de psychosociale gevolgen daarvan. Zowel u als uw naasten kunnen een beroep op ons doen.

Wanneer kunt u bij maatschappelijk werk terecht?

Dit kan zowel voor, tijdens als na de behandeling, ook als de behandeling al verder achter u ligt. Ook kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Met wat voor soort vragen kunt u bij het maatschappelijk werk terecht?

U kunt alle vragen, klachten en problemen die te maken hebben de gevolgen met uw ziekte of behandeling bespreken. U kunt daarbij denken aan vragen over het omgaan rond:

  • het verwerken van het hebben van uw ziekte;
  • stress in het dagelijks leven tijdens de verschillende fases van de behandeling;
  • angst en onzekerheid voor bijvoorbeeld de (gevolgen van) de behandeling, voor de controles, voor terugkeer van de ziekte na de behandeling;
  • ontspannings- en ademhalingsoefeningen;
  • het maken van keuzes ten aanzien van de behandeling en/of erfelijkheidsproblematiek;
  • vermoeidheidsklachten en revalidatie;
  • de reacties van uw omgeving;   
  • de omgang met uw kinderen: wat vertel ik hen, wat mag ik van hen verwachten;   
  • veranderde beleving van uw lichaam en veranderde beleving van uw seksualiteit;   
  • vragen op het gebied van werk, werkhervatting en financiën.  

Wat doet maatschappelijk werk?

Doel is het leren omgaan met uw ziekte en de gevolgen van de behandeling. Daarbij is het weer hervinden van een balans in het dagelijks leven erg belangrijk. Wat daarvoor nodig is voor iedereen verschillend. Samen met u stellen we vast welke hulpvragen u hebt. Maatschappelijk werk beschikt over verschillende methodes en technieken, die u kunnen helpen en waarmee u kunt leren omgaan met uw situatie.

De maatschappelijk werker kan u ook doorverwijzen naar een andere zorgverlener binnen of buiten het LUMC, wanneer dit beter bij uw hulpvraag past.

Hoe bereikt u maatschappelijk werk?

Via de arts/verpleegkundige kun je vragen om contact met ons op te nemen.
U kunt ook zelf contact op nemen met het Maatschappelijk Werk expertisegroep Oncologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 071 - 529 8889 of per e-mail maatschappelijkwerk@lumc.nl.

Zijn er kosten aan verbonden?

Het consult bij maatschappelijk werk in het LUMC wordt niet bij u of uw zorgverzekeraar in rekening gebracht.