Dieet tijdens opname

Uw behandelend arts kan u doorverwijzen naar een diëtist van het LUMC. De diëtist komt dan bij u langs op de verpleegafdeling. U krijgt een dieetadvies, gericht op uw persoonlijke situatie. Tijdens de opname wordt dit geevalueerd en het advies zo nodig bijgesteld.

Volgt u al een dieet?

Indien u voor opname al een dieet volgt, kunt u dit tijdens het opnamegesprek met de verpleegkundige en/of arts kenbaar maken. Afhankelijk van uw situatie kan de diëtist in consult worden gevraagd.

Voorkomen ziektegerelateerde ondervoeding

Aan het begin van uw opname op de verpleegafdeling stelt de verpleegkundige u een aantal vragen over uw gewicht en voedingsinname. Dit gebeurt om ziektegerelateerde ondervoeding tijdig te herkennen en te behandelen. Dit is namelijk een groot probleem in ziekenhuizen.

Ziektegerelateerde ondervoeding is te herkennen aan onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag lichaamsgewicht bij ziekte. De gevolgen ervan zijn ernstig en kunnen leiden tot complicaties of een langere opnameduur.

Als er sprake is van een matig of hoog risico op ondervoeding krijgt u hierover informatie en krijgt u een eiwitrijke voeding aangeboden. Zo nodig komt de diëtist bij u langs.

Dieetadvies voor thuis

Als u de verpleegafdeling van het LUMC weer mag verlaten, krijgt u indien nodig passende dieetadviezen voor thuis. Ook wordt afgesproken hoe en door wie uw dieetbehandeling wordt voortgezet.