Glutenscreen

Glutenscreen staat voor vroege opsporing van coeliakie op de consultatiebureau's in Nederland. 

Coeliakie wordt veroorzaakt door intolerantie voor gluten. Hierdoor ontstaat een chronische ontstekingsreactie in de dunne darm die leidt tot beschadiging van het slijmvlies. De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Hoewel coeliakie regelmatig voorkomt, wordt het niet altijd herkend. Dit is te wijten aan de verschillende symptomen die kunnen voorkomen. Tegen elke kind met gediagnosticeerde coeliakie staan 7 kinderen met niet-gediagnosticeerde en dus onbehandelde coeliakie. Primaire preventie, het verkrijgen of het behouden van tolerantie voor gluten, is niet mogelijk gebleken. Secundaire preventie, het vroegtijdig opsporen van de ziekte lijkt de enige mogelijkheid. Dit kan door actief te zoeken naar coeliakie. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd bij symptomatische kinderen tussen 12 maanden en 4 jaar die het consultatiebureau bezoeken in de regio Kennemerland.
Een vragenlijst met coeliakie gerelateerde klachten zal worden afgenomen. Indien één  of meer vragen positief beantwoord worden, zal een sneltest op coeliakie-antistoffen worden verricht. Tevens zullen de kosteneffectiviteit en ethische aspecten van deze nieuwe methode naar het vroegtijdig opsporen van coeliakie worden geëvalueerd. 

De GLUTENSCREEN studie wordt uitgevoerd door het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) in het LUMC, in samenwerking met Jeugdgezondheidszorg Kennemerland. De studie wordt gesubsidieerd door ZonMw.

www.glutenscreen.nl