Wat is coeliakie?

Coeliakie is een chronische ziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een veel voorkomend onderdeel van de eiwitten uit granen, gebruikt in het dagelijks voedsel in Nederland en de hele Westerse wereld zoals tarwe, rogge en gerst, spelt en kamut. Mensen met coeliakie hebben een abnormale afweer tegen gluten. Coeliakie kan zich op elke leeftijd openbaren. De informatie in deze website betreft vooral coeliakie bij kinderen.

Coeliakie komt frequent voor: 1% van de kinderen heeft coeliakie. Bij coeliakie speelt erfelijke aanleg een rol. 10% Van de eerstegraads-familieleden (broertjes en zusjes, moeder of vader) van de kinderen met coeliakie heeft de ziekte ook.

Bij kinderen met coeliakie raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. De dunne darm heeft als functie voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen.

Dunne darm

Normaal gesproken is de binnenkant van de dunne darm bedekt met darmvlokken (villi) die samen voor een groot oppervlak zorgen. Bij kinderen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot indien zij gluten eten. Hierdoor kan de dunne darm zijn werk niet meer goed doen en de bouwstoffen uit het voedsel niet meer goed opnemen. Deze bouwstoffen hebben de kinderen nodig om normaal te kunnen functioneren en om te groeien.

Normale darmvlokken  Gluten Kapotte darmvlokken
Normale darmvlokken  Gluten  Kapotte darmvlokken 

 

Symptomen
Diagnose
Behandeling