Onderzoek

Immunologisch onderzoek en kankeronderzoek kunnen niet zonder de kennis uit de chemie. Die kennis is namelijk nodig om diagnostiek en geneesmiddelen te ontwikkelen. Ons onderzoekscentrum vormt als enige in Nederland deze ontbrekende schakel in het bestrijden van levensbedreigende en chronische ziekten. 

Microscopisch onderzoekWij kunnen chemische en immunologische kennis integreren door een nauwe samenwerking met het Leiden Instituut voor Chemie (LIC) van de Universiteit Leiden. Samen vormen wij het Leiden Center for Chemical Biology and Drug Innovation (LCCBDI)

Translationeel onderzoek

Onze focus op translationeel onderzoek maakt het LCCBDI eveneens uniek. Door de samenwerking met het LIC ontstaat een keten van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek tot aan klinisch onderzoek bij patiënten. De meest recente wetenschappelijke ontdekkingen worden meteen vertaald in praktische toepassingen die uiteindelijk de patiënt ten goede komen. En omgekeerd worden de bevindingen uit het klinisch onderzoek weer vertaald naar nieuwe invalshoeken voor fundamenteel onderzoek.

Integratie chemie en immunologie onmisbaar

De integratie van chemie en immunologie draagt uiteindelijk bij aan een gezonde samenleving. Veel ziekten hebben namelijk te maken met het immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt mensen tegen infectieziekten en kanker. Maar als het afweersysteem té goed werkt, kunnen juist auto-immuunziekten ontstaan. Deskundigen gaan er vanuit dat er in 2030 wereldwijd 25 miljoen kankerpatiënten zijn.