Paraganglioom

U bent door uw behandelend arts verwezen naar het Paraganglioom-centrum van het LUMC.  Het Paraganglioom-centrum Leiden is een onderdeel van het Centrum Endocriene Tumoren Leiden (CETL); een overkoepelend centrum voor alle goedaardige en kwaadaardige tumoren uitgaande van de verschillende hormoonproducerende organen in het lichaam.

Paragangliomen zijn goedaardige tumoren die op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen ontstaan. In het hoofd-halsgebied worden ze ook wel glomustumor genoemd. In de bijnier heten ze feochromocytoom. Paragangliomen zijn heel zeldzaam en daarom is het verstandig dat patiënten in een centrum worden behandeld. Daarmee wordt de kennis van de ziekte vergroot en krijgt u de best mogelijke zorg. In het Paraganglioom-centrum Leiden werken 8 verschillende specialismen samen om u zo goed mogelijk te adviseren.

Om ervoor te zorgen dat u niet te vaak naar het ziekenhuis hoeft te reizen hebben we een zogenaamd zorgpad ontwikkeld, waarbij bezoeken zoveel mogelijk op een dag worden gepland. De paraganglioombespreking is een maandelijkse bespreking waar de specialisten van het Paraganglioom Centrum Leiden bij elkaar komen om patiënten te bespreken. Hier wordt een voorstel gedaan voor het vervolgbeleid.

Lees meer over wat u kunt verwachten als u naar het LUMC komt vanwege een paraganglioom.

Lees meer over ons wetenschappelijk onderzoek naar paragangliomen.

Lees meer over onderwijs en nascholing.