Bijschildkliertumor

Inleiding

U bent door uw behandelend arts verwezen ivm met een Bijschildkliertumor. Een tumor aan de bijschildklier gaat altijd gepaard met een overproductie van bijschildklierhormoon: hyperparathyroidie wordt dit genoemd. Bijschildkliertumoren zijn bijna altijd goedaardig. Heel soms is er sprake van bijschildklierkanker. Als dit bij u de diagnose is dan verwijzen wij u naar de folder Bijschildklierkanker.

Heeft u geen bijschildklierkanker, dan volgt hieronder meer informatie over het zorgpad Hyperparathyroidie. Dit is een samenwerking tussen het Centrum Endocriene Tumoren Leiden (CETL, een overkoepelend centrum voor alle goedaardige en kwaadaardige tumoren uitgaande van de verschillende hormoonproducerende organen in het lichaam) en het Centrum voor Botkwaliteit.  

Zorgpad Hyperparathyroidie 

Om ervoor te zorgen dat u niet te vaak naar het ziekenhuis hoeft te reizen hebben we een zogenaamd zorgpad ontwikkeld, waarbij bezoeken zoveel mogelijk op een dag worden gepland.

U heeft eerst een gesprek met de specialist waarnaar u verwezen bent. Meestal is dat een endocrinoloog of chirurg gespecialiseerd in hoofd-halschirurgie. Zij zorgen dat de diagnose bevestigd wordt en vragen ontbrekende gegevens bij uw andere artsen op. Zonodig wordt een vervolgafspraak gemaakt voor aanvullende onderzoeken en het bespreken hiervan. Er wordt altijd urine- en bloedonderzoek gedaan, daarnaast zal er een echo van de hals gemaakt worden om de bijschildklieren goed in beeld te bregen.  Op grond van de uitslagen wordt het definitieve behandelvoorstel (operatie danwel behandeling met medicijnen) met u doorgenomen.

Aandoening en behandeling

Meer informatie over bijschildkliertumoren vindt u hier

Contactinformatie

Voor het maken van afspraken kunt u terecht bij de polikliniek Interne Geneeskunde.