Onderzoek naar aplastische anemie

Aplastische anemie is een zeldzame bloedziekte waarbij het grootste gedeelte van de stamcellen die in het beenmerg bloedcellen aanmaken zijn verdwenen. Het is een auto-immuun ziekte waarbij eigen afweercellen de stamcellen lijken aan te vallen. Er ontstaat een tekort aan alle soorten bloedcellen. Dit leidt tot klachten als bloedarmoede, levensbedreigende infecties en bloedingen.

Aplastische anemie is een zeldzame ziekte. Daardoor wordt weinig onderzoek gedaan en is er helaas nog weinig bekend over het  werkingsmechanisme en de lange termijn effecten van deze  behandelingen.  De afdeling Hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het landelijk kenniscentrum op het gebied van aplastische anemie. Dr. Stijn Halkes doet bij deze afdeling onderzoek naar de rol van de afweercellen bij de reactie op de verschillende behandelingen bij patiënten met aplastische anemie. De ziekte en de behandelingen wordt nauwgezet in onderzocht. In het laboratorium bestuderen we de effecten op afweercellen en bloedvormende cellen.

Uw hulp

Omdat aplastische anemie zo’n zeldzame ziekte is, is er weinig geld beschikbaar voor onderzoek. Daarom werven de afdeling Hematologie en de Bontius Stichting van het LUMC geld voor het onderzoek. 

Met uw financiële bijdrage kunt u dit onderzoek steunen.