Moleculaire Epidemiologie

De sectie Moleculaire Epidemiologie, onder leiding van Prof. dr. Eline Slagboom, combineert expertise op het gebied van moleculaire epidemiologie en informatica. Deze expertise wordt ingezet voor onderzoek, onderwijs en advies om zo bij te dragen aan een verbetering van de gezondheidszorg.

Missie

De missie van het onderzoek uitgevoerd binnen de Moleculaire Epidemiologie (MolEpi) is het bewaken en begrijpen van factoren die van invloed zijn op het risico op leeftijdsgebonden ziekte(n) - veroudering - of de inverse factoren betrokken zijn bij gezond ouder worden. Daartoe genereren en analyseren we state-of-the-art moleculaire gegevens in menselijke populaties, families en groepen patiënten. Bovendien richten wij ons in dit kader op de metabole gezondheid en de relatie tot het hart- en bewegingsapparaat en vaatziekten. We bestuderen voornamelijk groepen van oudere individuen, maar bekijken ook biologische mechanismen die bijdragen aan de vroege ontwikkeling, puberteit en volwassenheid allemaal relevant voor late ziekterisico. Dit onderzoek ligt verankerd in thema's en wordt uitgevoerd in drie samenhangende onderzoeksgebieden en de bijbehorende studie populaties: Het verouderings- (Leiden Longevity Study en 85 + Studie), artrose (GARP en RAAK-onderzoek) en epigenetisch epidemiologisch (De Nederlandse Hongerwinter winter Studie) onderzoek. De populaties betrokken in deze onderzoeken zijn ook verbonden in biobanken binnen de BBMRI gemeenschap.

Voor informatie omtrent advies en samenwerking met de sectie Moleculaire Epidemiologie, verwijzen wij u graag naar deze pagina.