Advanced Data Management

Kenniscentrum

De sectie Advanced Data Management (ADM) is een kenniscentrum op het gebied van datamanagement en datastewardship. ADM biedt ondersteuning bij datamanagement ten behoeve van klinisch onderzoek en levert een bijdrage aan nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. FAIR data, Good Research Practice (GRP) en veilig omgaan met persoonsgegevens zijn hierbij belangrijke principes. Onderzoekers en organisaties van binnen en buiten het LUMC maken in toenemende mate gebruik van de expertise van ADM.   

Ondersteuning en advies

Onderzoekers kunnen bij ADM terecht voor onder andere advies over het veilig verwerken en opslaan van onderzoeksgegevens, het (laten) ontwerpen en bouwen van een database in ProMISe of Castor, ondersteuning bij het schrijven van een datamanagementplan of -paragraaf en advies over datakwaliteit. Ook geeft ADM advies over FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable) data. Denk hierbij aan vragen als: ‘Hoe kan ik mijn data voor de lange termijn opslaan?’ en ‘Hoe kunnen andere onderzoekers mijn data vinden?'. 

Promise en Castor

Binnen het LUMC zijn de datamanagementsystemen Castor en ProMISe beschikbaar voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Beide systemen bieden de mogelijkheid om een database op maat te bouwen voor het veilig en transparant verzamelen en beheren van klinische onderzoeksgegevens. ADM biedt hulp aan onderzoekers bij het kiezen van een geschikt datamanagementsysteem voor hun onderzoeksproject. In Castor kan de onderzoeker zelf een database bouwen. ADM biedt hierbij ondersteuning aan. Databases in ProMISe worden altijd door ADM gebouwd. LUMC-medewerkers kunnen meer informatie vinden over de datamanagementsystemen Castor en ProMISe op Albinusnet.

Datamanagement Toolbox

Via de Datamanagement Toolbox biedt ADM binnen het LUMC mogelijkheden om datamanagement optimaal te kunnen implementeren binnen het klinisch wetenschappelijk onderzoek en/of te integreren in de gezondheidszorg. Denk hierbij aan pseudonimisatie, veilig uploaden van bestanden met gevoelige gegevens, veilige datatransfer van mobiele apparaten naar een database, en het gebruik van anonieme vragenlijsten in Castor.

Onderwijs 

ADM verzorgt onderwijs en cursussen op het gebied van datamanagement en datastewardship voor LUMC-onderzoekers, researchverpleegkundigen, datamanagers en studenten. Daarnaast verzorgt ADM gebruikerscursussen voor gebruikers van Castor en ProMISe.

Contact   

ADM@lumc.nl
071-526 9726