Over ons

De afdeling Anatomie en Embryologie is gehuisvest in het onderzoeksgebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, gebouw 2) met als afdelingshoofd Professor dr. Niels Geijsen. Zijn onderzoek richt zich op het bestuderen hoe tijdens de vroege embryonale ontwikkeling zogenaamde pluripotent cellen zich steeds verder specialiseren tot bepaalde celtypen, en dan met name de vorming van skeletspierweefsel. Zijn onderzoeksgroep ontwikkeld in vitro modellen waarmee de vorming van normaal spierweefsel kan worden bestudeerd, maar ook kan worden onderzocht wat de invloed van specifieke genetische afwijkingen is op de vorming of herstel van spierweefsel.

Professor Marco de Ruiter is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek binnen de Klinische Anatomie met E-learning als speciale focus.   

De afdeling is actief op twee hoofdterreinen:

  • Het geven van onderwijs in macroscopische en microscopische anatomie en embryologie aan medische studenten en het aanbieden van specialistische medische cursussen aan postacademici en specialisten-in-opleiding.
  • Onderzoek van de ontwikkeling en functie van het hart en vaatstelsel en van mechanismen die ten grondslag liggen aan de pluripotentie van geslachtscellen. Muis, kip en stamcellen worden gebruikt als experimentele modelsystemen en indien mogelijk worden de resultaten toegepast op ontwikkeling, pathomorfologie en ziekten bij de mens.

Daarbij is onze afdeling, in samenwerking met de afdeling Moleculaire cell biologie, verantwoordelijk voor de humaan geïnduceerde  pluripotente stamcel (hiPSC) core faciliteit binnen het LUMC.