Gedenkmonument lichaamsdonoren

De afdeling Anatomie heeft in samenwerking met het LUMC een gedenkmonument laten creëren voor lichaamsdonoren en hun nabestaanden. Op 16 oktober 2018 heeft Decaan professor Pancras Hogendoorn samen met burgemeester Henri Lenferink het gedenkmonument onthuld op de historische begraafplaats Groenesteeg. Dit bijzondere monument dient als nagedachtenis aan hen die hun lichaam ter beschikking stelden aan de wetenschap.Het monument bestaat uit een ontwortelde es in brons gegoten

Jaarlijks doneren zo’n 70 mensen hun lichaam aan het LUMC. Die lichamen zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek en voor onderwijs aan artsen-in-opleiding en chirurgen. Als mensen hun lichaam schenken aan de wetenschap moet hun lichaam binnen 24 uur na overlijden bij het LUMC zijn. Er is dan weinig gelegenheid voor nabestaanden om afscheid te nemen en daarnaast is er geen plek om heen te gaan om hun dierbare te herdenken. 

Grote stap en grote eer

Op de afdeling Anatomie en Embryologie bestond al een tijd de wens om een gedenkplek te creëren voor de mensen die hun lichaam doneerden en voor hun nabestaanden. “Deze mensen doneren hun lichaam. Dat is een grote stap en voor ons een enorme eer”, aldus Marco de Ruiter, hoogleraar Anatomie en Embryologie. Met hulp van de LUMC Vrienden Stichting zijn de fondsen geworven voor het monument. 

Symbool voor lichaam

Kunstadviseur Sandrine van Noort adviseerde bij het kiezen van een kunstenaar. Dat werd Guido Geelen. Geelen heeft een ontwortelde boom in zijn geheel in brons gegoten. Die boom, een es, staat symbool voor het lichaam van de donor: nadat het is afgestaan kan het nog van nut zijn. De boomsymboliek past overigens erg goed bij dit thema. De es staat vaak symbool voor het leven van geboorte tot dood.

Met dit bronzen kunstwerk zijn het LUMC en de stad Leiden een gedenkwaardig monument rijker. Maar bovenal is er nu een plek die de donoren eert en waar nabestaanden afscheid kunnen nemen. En dat op een plek die symbool staat voor tijdloosheid, een plek waar leven en dood tot hun recht komen.

Het monument is tot stand gekomen mede dankzij het Mondriaanfonds, de Van der Mandele Stichting, donateurs uit het bedrijfsleven en particuliere donateurs.