Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

PatiŽntenfolders

 
Home > PatiŽntenzorg > PatiŽnten > PatiŽntenfolders > Excisie biopsie na rŲntgenlokalisatie
 

Excisie biopsie na rŲntgenlokalisatie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Klinische oncologie


Binnen enige tijd zult u worden opgenomen in het ziekenhuis omdat een geconstateerde afwijking in uw borst moet worden verwijderd.
Met behulp van deze folder willen we u informeren over de procedure.
Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u contact opnemen met de nurse practitioners, of met de arts die het onderzoek uitvoert op de afdeling Radiologie.

Het doel

Er is bij u een afwijking geconstateerd  die niet voelbaar is, maar die wel te zien is op de rŲntgenfoto (mammografie). Het kan soms voorkomen dat de afwijking alleen op de echografie of op de MRI te zien is.
Die afwijking moet verwijderd worden door de chirurg, om na te gaan of er sprake is van een goedaardige afwijking of dat er sprake is van borstkanker of een voorstadium van borstkanker.
In de meeste gevallen is het niet bekend om wat voor afwijking het gaat; in sommige gevallen is door middel van een punctie reeds bekend dat het borstkanker of een voorstadium van borstkanker betreft.
Als dat bij u het geval is, heeft uw behandelend chirurg u dit reeds verteld.
Omdat de afwijking niet of nauwelijks voelbaar is door de chirurg, wordt een ‘metaaldraadje’ ingebracht in de afwijking, of zo dicht mogelijk bij de afwijking. Dit wordt ‘lokalisatie’ genoemd. Met behulp van dit metaaldraadje kan de chirurg de afwijking die verwijderd moet worden goed vinden.

Top

De lokalisatie

Meestal vindt dit onderzoek de dag voor de operatie plaats. Het onderzoek wordt over het algemeen poliklinisch gedaan; u gaat met deze metaaldraad naar huis. U dient zich op de afgesproken tijd te melden op de afdeling Radiologie (K2-P).

Top

De operatie

Voor de operatie zijn geen specifieke voorbereidingen nodig. Zie voor informatie hierover de folder van de anesthesie en de folder van de afdeling Heelkunde 1 en 2. De operatie vindt in principe in een dagopname plaats; dat houdt in dat u dezelfde dag weer naar huis mag, als alles goed met u gaat. Dit is vooraf met u besproken door de nurse practitioner.

De chirurg verwijdert het stukje weefsel met het draadje uit uw borst. Na de operatie wordt van dit zelfde stukje weefsel  een rŲntgenfoto gemaakt om na te gaan of de afwijking verwijderd is.

Het weefsel wordt door de patholoog onderzocht. U krijgt tijdens uw controleafspraak op de polikliniek van de chirurg de uitslag van dit weefselonderzoek te horen. De chirurg vertelt u om wat voor weefsel het ging, of de afwijking in zijn geheel verwijderd is en of er nog verdere behandeling nodig is.

Top

De wond

De wond wordt onderhuids gehecht; deze hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus   niet verwijderd te worden.
Het verband wordt de dag na de operatie verwijderd. Als de wond niet meer lekt, is het niet nodig om deze opnieuw te verbinden.
Over de wond zijn smalle hechtpleisters (steristrips) aangebracht; deze moeten  u laten zitten tot ongeveer 7-14 dagen na de operatie.
De steristrips vallen er meestal van zelf af als de wond  is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
U mag douchen; hierna de wond goed droogdeppen met een schone handdoek.
Op de plaats van de wond geen zeep en/of bodylotion e.d. gebruiken om infektie zoveel mogelijk te voorkomen.
De eerste weken na de operatie kan de wond iets pijnlijk, gezwollen of enigszins verkleurd zijn; dit neemt in de loop der tijd af. Als de wond rood, warm en pijnlijk is, kan dit echter een infektie betekenen.
U dient dan contact op te nemen met de mammacareverpleegkundige.
Na ongeveer een jaar bereikt het litteken zijn definitieve vorm en kleur. De huid rond het litteken wordt steeds soepeler en gladder.

Top

Bereikbaarheid van de Mammapolikliniek

Nurse practitioner

Telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren.
Bereikbaar via de secretaresse van de mammapolikliniek.

Secretaresse mammapolikliniek

Tijdens kantooruren (8.30 uur tot 16.30 uur) kunt u contact opnemen met de mammapolikliniek. Telefoonnummer 071-5265355.
In het geval van spoed tijdens kantooruren: 071-5261359.

Afdeling Radiologie

Tijdens kantooruren bereikbaar.
Telefoonnummer: 071-5262325.

In geval van spoedeisende hulp

Buiten kantooruren kunt u in geval van spoedeisende hulp contact opnemen met het Centrum Eerste Hulp.

Telefoonnummer: 071-5262025


augustus 2009 TopSNEL NAAR


 Spoedeisende zorg buiten kantooruren

Ga naar het LUMC Patientportaal

Kaartje sturen naar een patiënt van het LUMC