Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

PatiŽntenfolders

 
Home > PatiŽntenzorg > PatiŽnten > PatiŽntenfolders > Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)
 

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie


Doel van het onderzoek

Het onderzoeken van stoornissen in de glucosestofwisseling met behulp van de Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT).

De suikerspiegel in het bloed (ook glucosespiegel genoemd), wordt geregeld door een aantal hormonen. Insuline is hiervan de belangrijkste. Als de suikerspiegel stijgt, door het eten of drinken van suikerbevattende stoffen, zorgt insuline ervoor dat de bloedsuiker niet te veel stijgt. Suikerziekte, of een voorstadium daarvan, kenmerkt zich door het feit dat er onvoldoende insuline wordt gemaakt en dus de suikerspiegel onvoldoende daalt na eten of drinken. Dit kunnen we gestandaardiseerd onderzoeken door de glucosespiegel te meten na inname van een vaste hoeveelheid suikerwater. 

Top

Voorbereiding

U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. Indien u medicijnen gebruikt, overlegt u dan met de arts of deze wel of niet ingenomen mogen worden.

Top

De test

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.15 uur bij de Prikpost poliklinieken in het LUMC. Locatie B4-P, kamer 29. Wij raden u aan iets te lezen en een ontbijt mee te nemen voor na afloop van de test.

Tijdens de test mag er niet gegeten en gedronken worden.

Na de eerste bloedafname krijgt u twee bekers met suikerwater te drinken. Na het opdrinken van dit suikerwater, wordt er na 2 uur wederom bloed afgenomen. Tussentijds kunt u plaats nemen in de wachtkamer.

Top

Duur van de test

De OGTT duurt 2 uur.

Top

Bijwerkingen

Geen.


Augustus 2012

TopSNEL NAAR


 Spoedeisende zorg buiten kantooruren

Ga naar het LUMC Patientportaal

Kaartje sturen naar een patiënt van het LUMC